Всеки гражданин ще може да се включи в националната информационна система за борба с COVID-19, да получава бързо надеждна информация и да се ориентира към здравните заведения. Това каза на брифинг в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов, представяйки мобилното приложение.

Компания "Информационно обслужване" координира и управлява процеса, заедно с още пет частни български компании. Системата е била изградена за около 10 дена. Централен регистър ще събира информацията и ще я изпраща на държавните органи. Направен е регистър на карантинираните и на всички заболели, като тази информация по автоматизиран път стига до органите на МВР, които осъществяват контрола на изолираните. 

Мобилното приложение ще може да се свали от всеки гражданин доброволно, за да споделя своя здравен статус. Събирането на данни ще е изцяло на доброволен принцип, в приложението ще има и географски принцип - по области и общини, обясниха от "Информационно обслужване".

Мобилното приложение се казва "Вирус сейф" и се очаква да бъде пуснато чрез мрежата на мобилните оператори в понеделник. Приложението има специализиран софтуер за анализи и визуализация през географски карти. В него се въвеждат лични данни - ЕГН, могат да се въведат и хронични заболявания. Данните се предават в здравното министерство, потребителят може да подава периодично информация за симптоми на заболяване. Приложението може да се ползва от всички, дори и в чужбина

 Изграждането на такова интегрирано софтуерно приложение е от изключителна полза за Министерството на здравеопазването в дейността ни и в борбата срещу коронавируса, каза от своя страна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Системата поддържа връзка между отделните институции, тъй като ще са свързани РЗИ-ата, личните лекари, лабораториите, болниците, МВР, пожарната.

Премиерът Бойко Борисов поясни за системата - според него е добра и ще улесни борбата с разпространението на заразата. Такова приложение ползвали и в страните, които се справят добре с коронавируса - Южна Корея и Израел.

В тази връзка той се похвали и за въведеното електронно обучение за учениците, а министърът на здравеопазването добави, че "Информационно обслужване" ще започне изграждане на електронно здравеопазване.

Борисов коментира дали правителството ще изиска задължителното носене на маска навън: "СЗО реши спора дали всички навън трябва да носят маски, ясно и категорично се произнесе, че трябва да продължи социалната изолация и е препоръчително да се носят маски", каза той.

В тази връзка премиерът се похвали за навременно въведените мерки в България: "Когато след репортажите в България по телевизията, дадете в репортажите Ню Йорк, се вижда... Германците пък днес въведоха КПП-та, това, което ние сме МВР - министъра Младен Маринов въведохме преди две седмици".

По думите му, маски трябва да се носят, тъй като той "експеримент с хората не може да си прави".

"Има Менгеле, може да вади око. Аз не мога да кажа, вие четиримата ще умрете, за да живее този тук. Това значи да кажем на хората излизайте, а и с изключение на няколко бранша - ресторанти, хотели - останалите заводи работят", коментира Борисов.

В заключение премиерът Борисов призова: " В стил ген. Мутафчийски ви казвам: "Останете си вкъщи и си цъкайте в приложението".

Вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че приложението е съобразено за работа с лични данни, а мобилното му приложение е доброволно.

Според председателя на Националния щаб проф. Венцислав Мутафчийски чрез това приложение ще се докаже как да се действа спрямо разпространението на коронавируса у нас и дали да се затягат или разхлабват мерките. В него ще има информация за разпространението и за вече преболедували вируса. По думите му личният лекар ще може веднага да отговаря на известие от пациент за неговите симптоми и да отговаря онлайн.

На въпрос на журналисти проф. Мутафчийски отговори, че засега има само трима служители на МВР, които са доказано с коронавирус и отрече информацията в РПУ-тата да има много полицаи със симптоми.