Пентагонът прехвърля програми за биооръжия, които не са били завършени в Украйна, в други страни от постсъветското пространство, както и в държавите от Източна Европа. Става дума по-специално за България и Чехия. Това съобщи Игор Кирилов, началник на войските за радиационна, химическа и биологична защита на въоръжените сили на Руската федерация, цитиран от "Профилъ".

Според него Пентагонът възнамерява да направи това възможно най-скоро. Кирилов посочи, че разширяването на мрежата от биологични лаборатории създава заплаха за военната сигурност на Руската федерация.

Следващата седмица в Женева Русия ще представи фактите за нарушения от страна на САЩ и Украйна на Конвенцията за биооръжията, съобщи руското министерство на отбраната. За това пише РИА Новости.

За разлика от ядрените оръжия, които САЩ разполагат на територията на страните партньори на НАТО, политиката на Северноатлантическия алианс в биологичната сфера им позволява да се доближават до границите на Русия, обърна внимание Игор Кирилов.

Според него САЩ правят всичко възможно, за да скрият от Руската федерация свидетели на американската биопрограма в Украйна.

Съединените щати признаха съществуването на съоръжения за биологични изследвания в Украйна. В началото на март 2022 г. Вашингтон съобщи, че полага всички усилия тези съоръжения да не преминат под контрола на руската армия.

Руското министерство на отбраната по-рано заяви, че има доказателства за разработването на биооръжия в Украйна.