Русия стои зад атаката не само срещу "Български пощи", но и срещу други наши институции, потвърди министърът на електронното управление Божидар Божанов по бТВ. Попитан как е сигурен, че криптовирусът е руски, той обясни, че има няколко индикатора, доказващи произхода му. И разкри единия от тях.

"Самият вирус не се активира, когато засече, че операционната система работи в Русия или в бившите съветски републики", обясни Божанов.

"Инцидентът с пощите не е изолиран, но има ръст на атаката и спрямо други институции", каза още министърът на електронното управление. Той не пожела да разкрие кои са били засегнатите заради класифицирана информация по отношение на някои от тях.

"Части от държавната администрация бяха обект на атака на криптовирус", призна Божанов, но успокои, че той не е успял да унищожи данните. "Отговорът на инцидента беше няколко часа, реакцията беше бърза при другите институции, докато при пощите беше бавна", каза още министърът на електронното управление. Затова и там се задълбочил проблемът.

Министърът обясни и защо Пощите са се оказали така сериозно ударени - били извън обхвата на проверките по киберсигурност, които извършва ДАНС и електронното министерство.

"Министерството на електронното управление няма правомощия по отношение на Пощите, ДАНС няма правомощия по отношение на Пощите, вследствие на нормативни пропуски. Вече подготвяме изменения на съответното постановление", каза той.

Извън обхвата се оказала и БНБ. "БНБ е извън обхвата на проверките на ДАНС. Това са все нормативни пропуски, които са минали през годините".

Попитан дали са съзнателни тези пропуски, Божанов каза: "Не искам да спекулирам, възможно е и да са следствие на невнимание. Ако бяха в обхвата, щяха да са минали проверки по киберсигурност." Министърът обеща, че занапред Пощите, чието ръководство днес беше уволнено, ще работят с по-добра киберсигурност. 

Той каза още, че през последните няколко седмици руски хакерски групи, свързани или подкрепящи Руската федерация, атакуват институции на страни от Европейския съюз, като цитира прибалтийските. Затова Божидар Божанов свиква в четвъртък Съвета по киберсигурност у нас.

"Днес свиках извънредно заседание на Съвета по киберсигурност. На него ще обсъдим предложения на Министерството на електронното управление за спешни мерки, с които да повишим защитата от различни видове атаки, които зачестяват в последните седмици - атаки за отказ на услуга (DDoS), криптовируси, фишинг атаки и др". Това написа в своя профил във Фейсбук министърът на електронното управление Божидар Божанов.

Докато в първите седмици на войната в Украйна обстановката в киберпространството беше по-скоро спокойна, действията в последните няколко седмици спрямо много от държавите-членки на Европейския съюз налагат по-спешно изпълнение на заложените мерки, пише още Божанов.