Руските комици Владимир Кузнецов и Алексей Столяров, известни като Вован и Лексус, са се обадили от името на украинския президент Владимир Зеленски на ръководителя на Главна дирекция на Националната полиция в Днепропетровска област - генерал Виталий Глуховер, съобщи днес "STRANA.ua", позовавайки се на записа от разговора.

Преди три дни Зеленски призова от профила си във Фейсбук вътрешния министър да уволни Глуховер, след като в интернет се появи видеоклип със задържането на патрулиращи полицаи, които малко преди това го спират за пътно нарушение.

От аудиото става ясно, че първо на Глуховер звъни Вован, представяйки се за журналист. Шегаджията го моли да коментира незаконните действия срещу служителите на реда, предаде "Поглед инфо".

"Мисля, че всичко това е руска пропаганда. Ако имате някакви въпроси, елате в кабинета ми, моля, нека да се разберем", казва Глуховер.

Той затваря, след като Вован го пита как руската пропаганда може да бъде свързана с факта, че той е нарушил закона.

След това се обажда Лексус, представящ се за Зеленски, като иска обяснение за ситуацията. В отговор генералът казва, че "нищо не се е случило".

Комикът обаче го заплашва с уволнение, в отговор на което високопоставеният полицейски служител обещава да спазва всички инструкции. Генералът се изненадва, когато уж държавният глава му казва, че никога не е виждал такова отношение към патрулните от страна на началството.

Междувременно руските комици, които неотдавна си направиха шега с премиера на Северна Македония Зоран Заев, както и с други европейски лидери преди това, дадоха специално интервю за сръбския вестник "Политика", в което разказаха подробности и заявиха, че не са руски шпиони.

"Еманюел Макрон е доста умерена и фина личност. Хуан Гуайдо не ни направи впечатление на независим политик. Борис Джонсън е интелигентен и хладнокръвен. Рамуш Харадинай се опитва да направи впечатление на любезен дипломат, но не успява. Зоран Заев е наистина невероятен - нито един политик преди него не успявахме да мамим по този начин почти цяла година", казаха комиците, цитирани от македонските сайтове, предаде БТА.

Разговорите на Заев с комиците бяха оповестени в началото на месеца. Вован и Лексус му се представили като бившия украински президент Петро Порошенко и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. С тях премиерът свободно говорил за опитите на Русия да се намесва във вътрешните работи на Северна Македония, казал, че на Балканите има много руски агенти, че Русия се меси и в преговорите на Македония с Гърция преди подписването на Преспанското споразумение за промяна на името. Заявил още, че сръбският президент Александър Вучич е близък с руския президент Владимир Путин и че в случая с Косово Русия се опитва да наложи нова международна практика на промяна на границите.