Украйна и Русия си отправиха взаимни обвинения, след като усилията да постигнат съгласие за ново прекратяване на огъня в Източна Украйна се провалиха, предаде Ройтерс. Напрежението от струпването на руски войски в близост до южната граница на Русия с Украйна остава.

Украйна каза, че Москва е отхвърлила серия от нейни предложения, включително за размяна на затворници, повторно отваряне на контролно-пропускателен пункт и разширяване на съвместен център за комуникация.

"За съжаление, всички инициативи от украинска страна бяха отхвърлени от Русия под измислени претексти", се съобщава в изявление на украинска делегация в Тристранната контактна група, която включва и Русия и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Русия съобщи, че късно вчера Киев е внесъл "абсолютно абсурдни" предложения и го обвини, че само имитира преговори.

Москва открои предложение в Съвместния център за контрол и координация (група, ангажирана с изпълнението на споразуменията за прекратяване на огъня) да бъдат включени Германия и Франция.

"В тези условия (сепаратистките власти в) Донецк и Луганск и ОССЕ счетоха за невъзможно да се продължат разговорите. Ние разбираме това решение", каза Борис Гризлов, специален пратеник на Русия в контактната група.

Русия вчера продължи с враждебната си реторика към Украйна и докато чакаше американският президент Джо Байдън да я покани на възможни разговори със страните от НАТО, сравни кризата в Украйна с най-опасния момент от Студената война.

Байдън е обещал военна помощ за Централна и Източна Европа

В същото време президентът на САЩ Джо Байдън обеща, че страната му ще предостави допълнителна военна помощ на членовете на Северноатлантическия договор (НАТО) в Централна и Източна Европа на фона на опасенията за увеличения брой на руски войски близо до границата й с Украйна.

Това посочи днес Аста Скайсгирите - съветник на литовския президент Гитанас Науседа след проведения в четвъртък конферентен разговор на американския президент с държавни глави и правителствени ръководители на европейските държави от източния фланг на НАТО.

Скайсгирите каза пред репортери, че страните, които могат да разчитат на такава помощ, са Литва, Латвия, Естония, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния и България. "В тези страни са възможни допълнителни елементи за увереност и допълнителни военни способности", добави той.

По-рано тази седмица Байдън каза, че участие на САЩ в потенциален военен конфликт в Украйна "не е вероятно", но подчерта, че Вашингтон ще помогне на Киев за укрепване на отбранителните си способности, ако е необходимо.

Рябков: Предложете ни гаранции, в противен случай сигурността в Европа ще пострада

Русия предупреди днес за опасност от голяма конфронтация със Запада, ако САЩ и техните съюзници не приемат сериозно въпроса за даване на Москва на гаранции за сигурност и каза, че вероятността от ракетна криза в Европа се увеличава, предаде Ройтерс.

Изявлението на руския зам.-външен министър Сергей Рябков на брифинг в Москва беше направено на фона на засилено напрежение между Русия и Запада заради Украйна и струпването на руски войски в близост до украинската граница.

На видеоконферентната си среща с президента на САЩ Джо Байдън във вторник руският държавен глава Владимир Путин поиска гаранции за сигурност за Русия, които ще прекратят разширяването на НАТО на Изток.

Русия каза, че очаква реакция по този въпрос, но Рябков посочи, че би било "наивно" да се очаква да бъдат получени гаранции. Двустранните връзки са в най-ниската си точка от разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

"Ако опонентите ни от другата страна - преди всичко САЩ, но също и други държави, техни съюзници, т.нар. държави с еднакви на техните възгледи - ако те откажат и се опитат и провалят това, те неизбежно ще доведат до по-нататъшно влошаване на собствената си ситуация в сферата на сигурността", каза Рябков.

"Да не се съгласиш би означавало да се придвижиш още повече към голяма конфронтация", предупреди зам.-външният министър.

Той призова Запада да обмисли сериозно отдавнашно предложение за налагане на мораториум върху разполагането на ракети с малък и среден обсег в Европа. Те бяха забранени по силата на договор за ракетите, отменен по времето на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Рябков разкритикува САЩ и натовските им съюзници за разширяване на военния им капацитет в Източна Европа.

"Преди да е станало прекалено късно, трябва да избегнем нова ракетна криза в Европа. Появата на ракети с малък и среден обсег на тази територия е пряк път към конфронтация", каза Рябков.