Първоначално информацията бе съобщена от британски медии.

"Руска военна колона е пресякла границата през ГКПП "Изварино", заяви по-късно Олексий Дмитрашкивски, говорител на украинската военна операция в Източна Украйна, цитиран от Франс прес и БТА.
Не разполагаме с информация за броя на автомобилите в конвоя, допълни той.

Преди няколко дни Киев обяви, че няма да допусне конвоя.

Според журналисти на "Гардиън" и "Телеграф" на терен, 23 бронетранспортьора, бензинови цистерни и други логистични автомобили с военни регистрационни номера са пресекли границата снощи, малко преди 22 часа местно време.

Генералният секретар на НАТО Анедрс Фог Расмусен заяви, че през изминалата нощ е имало "руско навлизане" в Украйна, но се въздържа да го окачестви като интервенция. Той обаче подчерта, че сме свидетели на продължаващ приток на оръжия и бойци от Русия, което отново демонстрира участието на Москва в дестабилизацията на Източна Украйна.

По-рано украински граничари преминаха границата с Русия и започнаха да инспектират камионите с хуманитарна помощ. Това става точно срещу ГКПП "Изварино", контролиран от проруските сепаратисти в т.нар. "Луганска народна република".

Товарът е инспектиран в присъствието на представители на Международния комитет на Червения кръст. Конвоят от над 280 тежкотоварни автомобила пренася близо 2000 тона храни, медикаменти, детски стоки и генератори. Журналисти от Би Би Си, Ройтерс, Асошейтед прес и Франс прес също бяха допуснати да огледат камионите.

Междувременно литовският външен министър Линас Линкевичус заяви, че разполага с данни, че тази нощ 70 единици руско военно оборудване е било вкарано на територията на Украйна, предаде Ройтерс.

"Много сме обезпокоени от развитието на ситуацията, защото от една страна говорим толкова много за тази т.нар. хуманитарна автоколона, но в същото време виждаме, че ескалацията продължава", каза пред репортери министърът, който  пристигна в Брюксел за извънредната среща с колегите си от ЕС.

Британският пръв дипломат Филип Хамънд също изрази силна тревога и каза, че това ще има "сериозни последици".

"Ако има някакъв руски военен персонал или транспортни средства в Източна Украйна, те трябва незабавно да се изтеглят или последиците ще бъдат много сериозни", каза той.

Шведският външен министър Карл Билд също обвини Русия, че доставя военна техника за проруските сепаратисти в Източна Украйна. Той окачестви като "катастрофална" хуманитарната ситуация в Източна Украйна и подчерта, че отговорността за това носят "опълченците" и Русия.

В същото време външните министри на Русия и Германия Сергей Лавров и Франк-Валтер Щайнмайер обсъдиха в телефонен разговор въпросите, свързани с преминаването на колоната с руска хуманитарна помощ, съобщи руското МВнР.

Лавров подчерта важността тези въпроси да бъдат решени в най-скоро време. Двамата министри обмениха мнения по положението в Украйна "с акцент върху насъщната необходимост от предотвратяване на надвисналата над югоизточните райони на страната хуманитарна катастрофа".

Лавров и Щайнмайер са признали за необходимо "да се предприемат всички усилия за осигуряване на безопасна и оперативна доставка на товара, като се отделя особено внимание на безопасността, включително и обявяването от воюващите страни на примирие в периода на нейното провеждане".

Разговорът се е състоял по инициатива на германската страна.

По-рано държавната авиационна служба на Украйна въведе специален режим на транзитни полети през въздушното пространство на страната за руски авиокомпании.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За сигурността на руския хуманитарен конвой на украинска територия

АНКЕТА: Да приеме ли Украйна хуманитарна помощ от Русия?