Санкциите ще бъдат наложени, ако Русия не спре до дни да дестабилизира ситуацията в Украйна, предадоха световните агенции.

На извънредна среща държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС призоваха Русия да изтегли незабавно въоръжените си сили от украинска територия и да осигури достъп на международните наблюдатели.

Снимки от срещата на европейските лидери >>>

ЕС изрази подкрепа за териториалната цялост и независимостта на Украйна. Европейските ръководители, които разговаряха с новия украински премиер Арсений Яценюк.

Те осъдиха решението на парламента на Крим за свикването на референдум за присъединяване към Руската федерация и го представиха като противоконституционно.

Решението на проблема трябва да бъде постигнато в разговори Русия-Украйна, добавят европейските лидери.

Те са потвърдили прекратяване на преговорите с Русия по визовите въпроси, както и решението страните от ЕС, част от Г-8, да спрат до второ нареждане подготовката си за участие в срещата на групата в Сочи.

Всякакви по-нататъшни стъпки на Русия към ескалация на напрежението ще доведе до нови мерки, засягащи икономически сектори, се посочва в днешните решения.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой предупреди Русия, че разполага с броени дни, за да реагира. В противен случай ЕС ще обмисли мерки като забрана за пътуване, замразяване на активи и отмяна на следващата среща на върха ЕС-Русия.

Ван Ромпой определи украинската криза най-тежката в Европа след балканските войни.

Европейският съвет утвърди решението за предоставяне на Украйна на помощ в размер на 11 милиарда евро до 2020 г.

Премиерът Пламен Орешарски коментира, че каквито и да било санкции срещу Русия не биха се отразили положително на никого в ЕС, не само на България.

Въпросът е да се нормализира обстановката в Украйна, която в този вид представлява заплаха за сигурността в региона и ни засяга. Никой не е привърженик на разширяването на обхвата на санкциите, допълни Орешарски.


Анкета: Одобрявате ли позицията на България за Украйна?


КРЪСТОСАН ОГЪН: За решението на Крим за присъединяване към Русия