"Нашите страни и силите ни, разположени в зони на бойни действия, всички те ще стават все по-уязвими за ракетни атаки от трети страни", аргументира се той в първата си голяма политическа реч, откакто пое поста миналия месец.
В тази връзка Расмусен призова, когато му дойде времето, да бъде проучен потенциалът за свързване на системите за противоракетна отбрана на Съединените щати, НАТО и Русия. Той предложи алиансът и Москва да направят съвместно изследване на заплахите през 21-ви век, така че да могат да си сътрудничат в борбата срещу бъдещите предизвикателства.
Генералният секретар на НАТО се обяви също за засилено сътрудничество с Русия във всички области и за съживяване на диалога в рамките на Съвета НАТО-Русия. "Мисля, че е възможно за НАТО и Русия да поставят едно ново начало" в отношенията си, подчерта той. Расмусен приветства вчерашното решение на Съединените щати да се откажат от своите планове да разположат в Източна Европа елементи от противоракетния си щит, като изрази увереност, че то няма да отслаби съюзниците.
Генералният секретар на НАТО призова също така Русия да окаже максимален натиск върху Иран да се откаже от ядрените си амбиции. Расмусен отбеляза, че ще се опита да убеди Русия, че евентуалното присъединяване на Украйна и Грузия към алианса не противоречи на нейните интереси. Двете страни могат да станат членове на НАТО, ако изпълнят съответните критерии, които в момента не покриват, допълни той.
След отказа на САЩ от проекта за антиракетен щит в Източна Европа Русия се отказва от плановете да разположи ракети "Искандер" в Калининград, заяви  източник от военните и дипломатическите кръгове. В началото на юли президентът на федерацията Дмитрий Медведев потвърди отново, че Русия ще разположи такива ракети в своя анклав между Полша и Литва, ако САЩ позиционират в Източна Европа противоракетен щит.
Днес руският премиер Владимир Путин заяви, че решението на САЩ за противоракетната отбрана "внушава добри мисли". Путин очаква от САЩ по-нататъшни стъпки - да отменят ограниченията върху снабдяването на Русия с високи технологии, да активизират разширяването на Световната търговска организация, която да приеме Русия, Беларус и Казахстан.