Те са прецизирани от посланик Нанси Макълдауни в поверителна грама, изпратена до Държавния департамент и озаглавена "България се самоизмъква от енергийната дупка" [09SOFIA15] (превод на български), публикувана от сайта "Биволъ", който има договор с Уикилийкс.

От документа става ясно, че посланичката е обсъждала тези теми с български официални лица. Във възможностите за диверсификация е включено изграждането на втора, средна по размери рафинерия, която да конкурира "Лукойл", и на второ газово хранилище. От САЩ са предложили техническа помощ и включване на американски фирми в проекта. От текста обаче не става ясно кой от българските политици и/или експерти е говорил за строителството на втора рафинерия, на какво ниво и колко детайлно е обсъждан този въпрос.

Енергийният сектор в България обаче е характеризиран като "мътно блато".  Макълдауни е написала, че спирането на газа от Русия дава шанс на България да се отърси от близо 100% зависимост от руските енергийни доставки и да се освободи от "свързани с Русия приближени лица и паразити, които се хранят от наеми".
Дипломатката предупреждава, че руските интереси и посредниците ще окажат съпротива, но "все пак се отваря една възможност".
От цитираната грама се разбира още, че целите на САЩ в България са мащабни, но "реална промяна на начина, по който България извършва всичко в енергийния сектор", очевидно не е постигната повече от 2 години след газовата криза.

Преди време Уикилийкс разкри, че руската енергийна политика спрямо България и други страни се свежда до шантаж и заплахи за спиране на енергийните доставки. Конкретно за България това става ясно от оплакванията пред американските посланици на двама български премиери: Сергей Станишев през 2006 г. [06SOFIA565] и Бойко Борисов през 2009. [09SOFIA561].

През май Борисов призна, че преди 2 г., по време на разговори за руските енергийни проекти, руският му колега Владимир Путин му е казал, че България може да остане на студено, но отрече това да е било заплаха.