В текста, одобрен с 494 гласа "за" при 135 "против", ЕП отчита, че Москва вече не се държи като стратегически партньор на Европейския съюз, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Резолюцията призовава Европейската комисия да отдели повече средства за противодействане на руската дезинформация и пропаганда и за подпомагане на независимите граждански групи в самата Русия.

Държавните и правителствените ръководители на 28-те ще обсъдят политиката на ЕС към Москва на срещата си в Брюксел на 25 и 26 юни.

В резолюцията си евродепутатите изразяват безпокойство, че Русия открито действа като съперник на международната демократична общност и на основаващия се на правото ред, както и че подкрепя и финансира радикални и екстремистки партии в ЕС, съобщи пресцентърът на ЕП.

В края на миналата година се разбра, че Русия е отпуснала заем на френската партия „Национален фронт”.

ЕП призовава ЕК да създаде координиран механизъм за наблюдение на финансовата, политическата и техническата помощ, която Русия осигурява за политически партии и организации в ЕС, и да оцени нейното влияние в политическия живот и върху общественото мнение в Общността.

ЕК трябва да предложи законодателство за пълна прозрачност на финансирането на политическите партии в ЕС от заинтересовани страни извън Общността, се посочва в текста.

Резолюцията осъжда "черния списък" на Москва с 89 европейски политици, официални лица и военни лидери, които нямат право да влизат в Русия.

Евродепутатите определят списъка като "произволен", като нарушение на международното право и универсалните стандарти, пречка за прозрачност. Този акт е "контрапродуктивен и вреден за и без това слабите канали на комуникация", посочва ЕП, като подчертава, че хората в списъка трябва да бъдат уведомени за мотивите и да имат право да обжалват пред независим съд.

Според ЕП в дългосрочен план са възможни и желателни градивни и предвидими отношения между ЕС и Русия, което е от двустранна полза.

Евродепутатите отбелязват, че сътрудничеството може да бъде подновено, само ако Русия зачита териториалната цялост и суверенитет на Украйна, в това число и на Крим, прилага изцяло споразуменията от Минск и прекрати дестабилизиращите военни действия и дейностите, свързани със сигурността, на границите на държавите в ЕС.

В същия смисъл бяха и посланията от приключилата преди два дни среща на върха на Групата на седемте най-развити страни.

Литовският евродепутат Габриелюс Ландсбергис заяви, че отношенията на Русия с Европейския съюз са на кръстопът заради анексирането на Крим и продължаващата агресия срещу Украйна.
Кремъл трябва да реши сега по кой път ще поеме - на сътрудничество или на задълбочаващо се отчуждаване, каза той.

По-рано Европейският парламент отложи дебата на доклада с препоръките към Европейската комисия за водене на преговори по догова със САЩ (ТПТИ). Това стана заради 200 предложения за изменения в препоръките.