В уводната статия, озаглавена "Русия, напред!", държавният глава констатира, че неговите сънародници, победили нацистите през 1945 г., са "длъжни да се преборят с корупцията и изостаналостта" на страната си и да я направят "модерна и комфортна".
"Трябва ли да вървим към бъдещето с примитивна икономика, основана на суровините, с ширеща се корупция, с нашия стар навик да разчитаме на държавата, на други страни, на "универсална доктрина", на всеки друг само не и на себе си? Има ли бъдеще Русия, носеща такъв товар?", пита президентът. Световната икономическа криза показа, че "нещата явно не вървят много добре" за Русия, която не успя "през последните двадесет години да се справи с унизителната си зависимост от суровините" и чиято икономика "не се съобразява, както по времето на СССР, с нуждите на отделния човек", пише Медведев. "Това доказва, че ние не направихме всичко необходимо в изминалите години. Или че има много неща, които не сме направили както трябва", продължава държавният глава в коментар, който може да се възприеме като критика към предшественика му Владимир Путин, станал премиер.
Медведев подчертава, че руската демокрация няма да копира механически чуждестранни образци, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
"Русия ще бъде добре въоръжена, достатъчно, за да не мине на никого през главата да заплашва нас и нашите съюзници", уверява той.
Демократичните институции като цяло са формирани и стабилизирани, но тяхното качество е много далеч от идеала, гражданското общество е слабо, а нивото на самоорганизация и самоуправление не е високо, обобщава той.
Руският президент вижда като ключови звена в политическата система парламентарно представените партии, периодически сменящи се една друга на власт. "Партиите и техните коалиции ще формират федералните и регионалните органи на изпълнителната власт (а не обратното), ще издигат кандидати за постовете държавен глава, ръководителите на региони и на местното самоуправление", пояснява визията си той. Според Медведев именно на партиите предстои да се превърнат в свързващи елементи на обществото, "да съединят в едно политическо цяло всички части на обществото, гражданите от всички националности, възможно най-различни групи хора и предоставените широки пълномощия на руските територии".
В същото време Медведев дава да се разбере, че тази модернизация няма да бъде прибързана. Руският президент пише, че отдавна назрялата задача за модернизиране на страната е невъзможно да бъде решена без прагматичната опора на интелектуалните, финансовите и технологичните ресурси на Европа, Америка и Азия.
Нашата външна политика "трябва да се определя не от носталгията, а от стратегическите дългосрочни цели за модернизиране на Русия", смята Медведев. Руският президент изразява увереност, че страната му е останала една от водещите световни сили, и се обявява за това тя да защитава решително интересите си в случай на опасност. Медведев определя държавите от евроазиатското пространство като "най-близките, стратегически партньори" на Русия. "Ние трябва също така да развиваме световно сътрудничество с нашите партньори по линия на ШОС (Шанхайската организация за сътрудничество) и БРИК (неформалната група, която обединява Бразилия, Русия, Индия и Китай)", отбелязва той.
Руският президент призовава за трезв поглед към ярката и героична, противоречива и нееднозначна история на страната. Според него обаче Русия винаги се е отличавала "със стремеж към по-справедливо световно устройство". Медведев дава като пример за това защитата на по-малки народи, по-конкретно на Южна Осетия и Абхазия срещу Грузия. Той допълва, че Русия ще се стреми към реформиране на наднационалните политически и икономически институции, за да бъдат взети предвид интересите на максимално голям брой държави.