За това се договориха министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и министърът на енергетиката на Руската федерация Сергей Шматко, който бе на еднодневно посещение в България по покана на българския си колега, съобщи пресцентърът на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма /МИЕТ/.
"Тази среща беше част от необходимия подход към работата по големите енергийни проекти, които трябва да се основават на прозрачност, ясна юридическа и икономическа основа, както и ясна структура на финансиране", е заявил министър Трайков. Ще бъдат създадени две съвместни работни групи, които паралелно ще подготвят споразумението по проектната компания и насоките за търга за предпроектно проучване, в което трябва да се установи точно къде ще преминава съоръжението и колко ще струва целият проект. По време на срещата гостът е заявил, че руската страна не разглежда участието на България в проекта "Набуко" като несъвместима с работата по проекта "Южен поток", отбелязва Трайков.
По отношение на АЕЦ "Белене" двете страни са изразили обща позиция за това, че досега проектът се е водил по начин, който не съответства на най-добрите практики за управление на проекти и има нужда от ясна и прозрачна структура за финансиране. Министър Шматко е заявил, че Русия разглежда АЕЦ "Белене" като европейски проект, в който участват Русия, Франция, Германия и България. Той е подкрепил желанието на българската страна за извършване на финансов и юридически одит на договореностите, които са били подписани до момента. "Започваме работа отсега и в края ще решим какъв процент участие да задържи България в проекта "Белене" и какъв ще се предложи на заинтересовани инвеститори. Руските компании няма да бъдат дискриминирани," е заявил Трайков.
По време на разговорите са разгледани важни аспекти от изграждането на петролопровода "Бургас - Александруполис", свързани най-вече свързани с оценка на екологичния риск. Руската страна се е ангажирала да работи за пълното изясняване на всички подробности по проекта, за да се убеди българското общество в безопасността му.