"Светът загуби един от най-изявените борци за човешки права и демокрация. Затова е изключително важно да бъдат изяснени всички обстоятелства около смъртта на Алексей Навални в затвора и те да станат достояние на международната общност".

Това написа президентът Румен Радев в социалната мрежа "Екс" по повод смъртта на руския опозиционер Алексей Навални. "Почит пред неговата памет!", допълва държавният глава.

Руските власти съобщиха днес, че руският опозиционер Алексей Навални е починал днес на 47-годишна възраст в затвора в Арктика, където излежаваше 19-годишна присъда. По данни на руската Федерална служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) Алексей Навални е починал след внезапно прилошаване.

"На 16 февруари 2024 г. в поправителната колония № 3 осъденият Навални се почувствал зле след разходка, почти веднага изгубил съзнание. Веднага пристигнали медицински работници от институцията и бил извикан екип за спешна медицинска помощ", се казва в съобщение на сайта на ФСИН. Според същия източник причината за смъртта на този етап не е установена.

Премиерът Николай Денков също коментира кончината на руския опозиционер във фейсбук страницата на Министерския съвет: "Смъртта на Навални е тъжна новина, която показва защо е важно да ценим демокрацията. От години Навални е символ на борбата срещу диктатурата в Русия, на борбата за свободно слово, на това, че човек не може да бъде затварян заради различно мнение. Новината е тъжна и показва защо е важно да ценим какво означава демокрацията. Стъпка по стъпка примката се затягаше около Навални. Изпращането му в колонията изглеждаше като смъртна присъда.

Трябва да си представим, че има и друг свят и в този свят, в който никой не може да казва свободно какво мисли, освен онзи, който е най-отгоре, могат да те изпратят в наказателна колония. Не трябва да забравяме това, защото се е случвало и в нашата държава", посочва премиерът Денков.

Вицепремиерът Мария Габриел пък коментира, че Навални се бори за свобода и защитава демократичните ценности. 

Тя изказа съболезнования на семейството и близките на руския опозиционен лидер по повод кончината му.

"Силно разстроена съм да науча за смъртта на Алексей Навални", написа в социалната мрежа "Екс" Габриел. "Той се бори за свобода, защитава демократичните ценности и демонстрира забележителна смелост", добави Габриел.