Президентът Румен Радев свиква на 3 декември, петък, от 9 часа, първото заседание на новоизбраното 47-мо Народно събрание. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

То ще бъде открито от най-възрастния народен представител - 70-годишния уролог д-р Силви Кирилов от "Има такъв народ". След това депутатите ще положат клетва, ще бъдат представени водещите приоритети и ще бъде избрано ръководството на парламента.

Народни представители от 7 политически сили ще заемат местата си в пленарната зала. Най-много депутатски места на изборите на 14 ноември получи "Продължаваме промяната", а най-малобройната парламентарна група е тази на партия "Възраждане".

Най-неотложната задача, която стои пред новия парламент е приемането на държавния бюджет за догодина. На приключилите вчера преговори за съставяне на бъдещ кабинет между "Продължаваме промяната", БСП, "Имат такъв народ" и "Демократична България" обаче бе решено бюджетът за 2022 година да бъде приет до края на януари заради невъзможността това да се случи до края на годината.