Президентът Румен Радев ще отпътува на посещение в Австрия, където ще разговаря с канцлера Карл Нехамер и държавния глава Александър Ван дер Белен, съобщиха от прессекретариата на президента.

От там не уточниха какви ще са темите на разговорите, но най-вероятно основната ще е присъединяването на България към Шенгенското пространство. 

На 8 декември Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи отхвърли с 25 гласа "за" и два "против" предложението България и Румъния да се присъединят към Шенген. Единият глас срещу страната ни дойде именно от Австрия. Другият опонент бе Нидерландия. 

Тогава австрийският канцлер Карл Нехамер допусна взимане на решение през есента на 2023 година и коментира, че държави като България "имат нужда от нашата помощ", а нидерландският му колега Марк Рюте обяви, че е съгласен Румъния и Хърватия да бъдат приети, но не и нашата страна. 

 

 

По покана на австрийската държава президентът Румен Радев ще присъства и на традиционния Новогодишен концерт на Виенската филхармония в Златната зала на "Музикферайн" във Виена на 1 януари 2023 година.