Президентът Румен Радев ще покани на консултации за съставяне на правителство втората политическа сила "Продължаваме промяната" в понеделник. Това обяви пред журналисти държавният глава, който посети Тараклийския държавен университет в Молдова.

"Важно е консултациите да продължават, но е и важно да има ясно разбиране в самите политически партии, че е нужен диалог и то конструктивен диалог", посочи Радев и продължи:

"Нужни са компромиси и определяне на ясни общи цели в името на бъдещето на България. Сами виждате, че цикълът избори след избори не е най-доброто решение".

Той беше категоричен, че за това кога ще бъде връчен първият мандат, ще има значение и ходът на консултациите.

На въпрос как ще коментира твърденията на представители на ПП, че влияе върху избора на председателите на парламентарните комисии, Румен Радев заяви категорично:

"Очаквам българският парламент да произвежда закони, а не евтини интриги".

В навечерието на Деня на бесарабските българи държавният глава честити празника на сънародниците ни и им благодари, че в продължение на две столетия те отстояват своята българска идентичност, дух, традиции и език. 

Снимка: БТА

"В това отношение и ние трябва да помагаме, разбира се. Това е и основната цел на моето посещение тук. Изключително важно е, за да може тази наша общност да упражнява своите права, да се запази Тараклийският регион като самостоятелна административна териториална единица. Това беше част от моите разговори и с президента Мая Санду, и с ръководството на парламента на Република Молдова. Мога да ви уверя, че имаме пълното разбиране, че при предстоящата административно-териториална реформа ще бъдат отчетени тези наши желания", подчерта българският президент.

Снимка: БТА

По думите му е важно също така бъдещето на Тараклийския държавен университет по редица исторически, обществено-политически и демографски причини.

"Самият университет не се намира в най-доброто състояние, затова е важно и лично дойде тук президентът Мая Санду, която е наясно с много от въпросите - тя е била и министър на образованието на Молдова, да обсъдим как по най-добрия начин двете държави да се ангажираме, така че да има ясен заздравителен план за този университет, касаещо и финансирането, и неговия самостоятелен юридически статут. Това е изключително важно и тук ние наистина отстояваме своите позиции и има разбиране, защото само преди два месеца имаше друг план - той да изгуби своята юридическа самостоятелност. Оттук нататък трябва да работим за финансово стабилизиране и не само - тук трябва да има нови атрактивни специалности, така че младите хора, които завършват, да намират професионална реализация тук и да бъдат за обществено-икономическото развитие на Молдова", допълни Румен Радев.

Снимка: БТА