Президентът Румен Радев се срещна днес на "Дондуков"2 с посланика на САЩ у нас Херо Мустафа, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Сред акцентите на срещата са били българското домакинство на инициативата за регионална транспортна, енергийна и дигитална свързаност "Три морета", енергийната диверсификация в България, както и теми от областта на сигурността и стабилността в региона на Югоизточна Европа, се казва само още в лаконичното съобщение, в което не се цитира какво са казали двамата.

От американското посолство не съобщават за разговора.

Преди няколко дни външният министър Екатерина Захариева съобщи:

"Приветствам решението на Борда на Корпорацията за финансиране на международното развитие на САЩ, който под председателството на моя колега Майк Помпео прие да участва в Инвестиционния фонд на Инициативата "Три морета" с вноска от 300 млн. долара. С решение на българското правителство от септември т.г. страната ни пое солидарен ангажимент да вложи 20 млн. евро в Инвестиционния фонд на "Три морета".

Догодина България ще председателства инициативата. По линия на инвестиционния фонд България вече е предложила за реализиране проекти като разширяването на подземното газохранилище в Чирен, важен елемент от стратегическата енергийна инфраструктура за нас и региона, рехабилитацията на железопътната линия Русе-Варна, изграждането на тунел под прохода "Петрохан" и строежа на магистрала "Черно море", свързваща Бургас и Варна".