Президентът Румен Радев се срещна на "Дондуков" 2 с членовете на третия си служебен кабинет преди вече бившия служебен министър-председател Стефан Янев и екипът му да предадат властта на редовното правителство с премиер Кирил Петков.

"Искам да благодаря на всеки един от вас за добрата воля, куража и усърдието. На вас се падна да осигурявате функционирането на държавата през последните 7 месеца, налагаше се да работите в изключително сложни условия. Днес вашата мисия е изпълнена, но каузата "България" е непреходна и вашите компетентност, опит и авторитет ще бъдат необходими и за в бъдеще", заяви президентът и благодари на членовете на служебния кабинет за куража и усилията.

"Вашият кабинет, г-н Янев, показа, че може да има нов тип управление - прозрачно и отговорно с грижа за хората. Показа, че може да се въведе машинното гласуване и може да се пречупи машинният вот. Този кабинет прекрати рекета на бизнеса и засили събираемостта на данъците. Също така вие разкрихте невиждани до момента злоупотреби с бюджета, включително източването на АМ "Хемус". След 13 години безхаберие актуализирахте пенсиите и подкрепихте бедните и уязвимите", каза още Румен Радев.

Снимка: Скрийншот/bTV

"Успяхте да пречупите най-тежката четвърта вълна на пандемията и с вашите общи усилия не допуснахте да се затвори страната, което щеше да има тежки икономически и социални последици. Осигурихте условия всеки желаещ да се ваксинира за разлика от предишните управления, които в условия на пандемия държаха децата затворени цяла година вкъщи, лишавайки ги от пълноценно образование. Вие успяхте да върнете децата в много кратки срокове и то в безопасна среда. Усъвършенствахте Плана за възстановяване и устойчивост и го превърнахте в мощна платформа за модернизацията на страната. Овладяхте енергийната криза и осигурихте значителна финансова подкрепа и компенсации на всички небитови потребители. Прекратихте порочните практики в ДФ "Земеделие" и активирахте отдавна задържани проекти", припомни още държавният глава.

Румен Радев благодари на служебния кабинет и за подкрепата при отстояване на националните интереси във външната политика.

Снимка: БТА

"Взехте адекватни мерки срещу мигрантската криза, включително с възстановяването на целостта на оградата по границата, която започна да пропада още с нейното откриване", допълни президентът.

"Безпринципните нападки, които чухте по ваш адрес днес от парламентарната трибуна от най-компрометирания и корумпиран режим в новата история на България са отличен атестат за вашата работа. Най-добрата оценка за вашите действия е одобрението на хората. Днес вашата мисия е изпълнена, но каузата България е непреходна и вашите компетентност, опит и авторитет ще бъдат необходими и за в бъдеще. Още веднъж ви благодаря за куража и усилията", завърши президентът.

От своя страна бившият служебен премиер и настоящ министър на отбраната Стефан Янев заяви, че след два служебни кабинета, според него България е различна и малко по-добра.

Дали ще продължим в същата посока, зависи вече от продължаване на същото темпо на реформи, посочи Янев. Това е и един от мотивите на базата, на който приех да остана в следващия редовен кабинет, коментира досегашният служебен премиер, който ще бъде министър на отбраната в редовния кабинет, чиято структура и състав беше одобрена днес от парламента.

Промяната е необходима, на България са необходими реформи и хората очакват реформи, коментира Янев. Той благодари на членовете на служебния кабинет за приетото предизвикателство, за положените усилия, за целенасочените промени, които са направили в съответните политики и сфери.