България вече има ново правителство, което се закле точно в 16.25 часа на парламентарната трибуна и изслуша българския химн, последван от този на ЕС.

След три часа дебати, точно в 16.00 часа, парламентът гласува кабинета начело с Кирил Петков за премиер. Той оглави четворна коалиция и кабинет с министри, излъчени от ПП, БСП, ИТН и ДБ по силата на коалиционно споразумение.

Петков бе избран със 134 гласа "за", с колкото разполага и новото мнозинство. Толкова гласуваха и за новата структура на правителството. Нито един депутат от новото мнозинство не се отклони и гласовете се дублираха и при третото поред гласуване - вече с поименния състав на министрите.

В Министерския съвет ще има петима вицепремиери и 20 министерства, които бяха изброени от трибуната от парламентарния председател Никола Минчев.

"Против" се обявиха народните представители от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" - те събраха общо 104 гласа и при трите гласувания.

Нито един депутат не даде вот "въздържал се".

Първи аплаузи след гласуването на кабинета

Снимка: БТА

"Днес гласуваме кабинета"Петков" - готови сме", обяви преди вота Лена Бориславова от ПП и така предопредели как ще бъде наричано новото правителство.

Депутатите от ПП гласуват за себе си - да станат министри

Снимка: БТА

В поредица от отрицателни вотове след гласуването от ГЕРБ предупредиха, че "промяната невинаги е към добро" и отново повториха, че ще ни управлява една ляво-либерална конструкция.

Служебните министри поздравяват редовното правителство

Снимка: БТА

Изборът на новото българско правителство се случи пред погледа на президента Румен Радев, главния прокурор Иван Гешев, представители на изповеданията у нас и гости на балкона на Народното събрание.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова не крият доброто си настроение

Снимка: Булфото

"Всичко, което чух като нападки към мен и служебното правителство, го приемам като отличен атестат към работата на служебното правителство", заяви президентът Румен Радев на излизане от Народното събрание.

Той пожела успех на новото правителство, за "да сбъдне надеждата на всички граждани", каза още Радев.

Запитан да коментира мотото на новото правителство за нулева толерантност към корупцията, Радев коментира: "Длъжни са да опитат, всички сме длъжни да опитаме, това е колективно усилие".

Главният прокурор Иван Гешев наблюдава избора на правителство

Снимка: Булфото

Служебните министри, които също присъстваха на дебатите и гласуването, се втурнаха да поздравяват към наследниците си, след като Кирил Петков подписа клетвения си лист точно в 16.29 часа, а час по-късно министрите бяха вече в Министерския съвет за церемонията по предаване на щафетата със служебното правителство.

Нов и стар министър на спорта в първа разговорка

Корнелия Нинова се снима с депутатите си преди да напусне парламента

Снимка: БТА