Президентът Румен Радев проведе днес телефонен разговор с президента на Държавата Израел Исак Херцог, съобщиха от прессекретариата му. Двамата държавни глави споделиха обща позиция за значимите перспективи за развитие на отношенията между България и Израел, издигнати на стратегическо ниво, в сфери от взаимен интерес като икономиката, енергетиката, инвестициите, туризма, образованието и сигурността.

Румен Радев и Исак Херцог бяха единодушни, че историческото приятелство между двата народа, скрепено с безпрецедентния акт на спасяването на българските евреи през Втората световна война, представлява солидна основа за всестранното развитие на двустранните връзки между България и Израел. Тези специални отношения придобиват още по-голяма важност в условията на настоящата динамика на процесите в регионален и глобален план. Те също така дават надежден щит срещу всички посегателства върху историческата памет и истина, и за недопускане на негативни тенденции на език на омразата, ксенофобия и съвременни форми на антисемитизъм, категорични бяха двамата държавни глави.

Президентът Радев запозна своя израелски колега с Националната програма със събития и инициативи за отбелязването на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война, която се осъществява през 2023 г. под патронажа на българския държавен глава. Румен Радев отправи покана към Исак Херцог да посети страната ни в рамките на т.г., като визитата на президента на Държавата Израел в България ще допринесе и за последващото задълбочаване на политическия диалог на най-високо равнище.