Президентът Румен Радев проведе днес видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Сред акцентите на разговора бяха теми от дневния ред на Европейския съюз, както и предстоящото извънредно заседание на Европейския съвет на 24 и 25 май, на което страната ни ще бъде представлявана от българския държавен глава, съобщиха от прессекретариата на президента.

Във видеоконферентния разговор са участвали министър-председателят на Финландия Сана Марин, министър-председателят на Република Гърция Кириакос Мицотакис, президентът на Литва Гитанас Науседа и министър-председателят на Малта Робърт Абела.

Въпросът за улесняване на свободното придвижване на хора в рамките на ЕС, въпреки епидемичната обстановка посредством т.нар. цифров зелен сертификат е бил поставен по време на разговора. Президентът Радев е призовал за създаване на "зелени коридори" за туристите от европейските държави, което силно би облекчило туризма, който е сред най-силно засегнатите от кризата икономически сектори. Държавният глава е изразил и готовността на страната ни да дари ваксини за своите съседи от Западните Балкани и открои необходимостта от общи правила, принципи и процедури, по които да се осъществяват подобни дарения.

Румен Радев е отбелязал също така, че политиките в областта на климата следва да са устойчиви във времето и да укрепват енергийната независимост на отделните страни-членки и на ЕС като цяло. Президентът е откроил усилията на страната ни преходът към въглеродно неутрална икономика да отчита социалните аспекти и да не доведе до загуба на конкурентоспособност за българската икономика. "Като мислим за конкурентоспособността на ЕС, не трябва да забравяме, че тя се състои от конкурентоспособността на всяка държава членка на Съюза", е подчертал още държавният глава.

Във видеоконферентния разговор Румен Радев е призовал и за гарантиране на равни права за всички граждани на Европейския съюз и е припомнил, че гражданите на България, както и на други страни членки, заплащат по-високи такси за визи в Обединеното кралство.