Към момента предсрочни избори няма да доведат до нов изборен резултат, до излъчване на ново мнозинство, заяви в Шумен президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос за направеното от него обръщение към народа по повод началото на новия политически сезон. Той добави, че самите социолози не предвиждат устойчива алтернатива.

Моят призив към политическите партии е да се обърнат към проблемите на българите. Призовах и правителството да се обърне към своите отговорности. Към момента то тиражира серия скандали и интриги, за да очерни своите опоненти и, разбира се, да прикрие най-важните проблеми на нашето общество - корупцията и беззаконието.

В отговор на въпрос, че в обръщението си е заявил, че "не прогнозира предсрочни избори", президентът Радев подчерта, че това е изопачено тълкуване на думите му. "Констатирах очевидното - че към момента предсрочни избори няма да доведат до нов изборен резултат, до излъчване на ново мнозинство. По-скоро виждате, че и самите социолози не предвиждат промени и създаването на устойчива алтернатива. Всички я очакваме", допълни държавният глава, цитиран от пресслужбата на Президентството.

Преди седмица в свое обръщение президентът Радев заяви, че "нов изборен цикъл в непосредствено бъдеще няма да отвори нова перспектива". Във връзка с исканията отляво за незабавна оставка на цялото правителство президентът изтъкна, че "от парламентарната и извънпарламентарната опозиция гражданите очакват ускорено изграждане на убедителна алтернатива на сегашното управление". А по адрес на управляващите Радев подчерта, че отговорното поведение диктува управляващата коалиция да се фокусира върху най-острите проблеми на обществото.

По повод коалиционния съвет днес, след който премиерът Бойко Борисов обяви имената на тримата кандидат-министри, държавният глава изрази мнение, че решението е лично на премиера.

Решенията на коалиционния съвет са изцяло в прерогативите на управляващите, лично на премиера - негово е решението и отговорността, коментира президентът. За мен е важен крайният резултат. Стига той да не се бави много и да не ни занимават само с проблемите на властта. Българското общество има пред себе си изключително тежки проблеми за разрешаване, посочи Румен Радев.

По повод гостуването на президента Росен Плевнелиев в предаването "Тази сутрин", Радев заяви, че трябва да се пази авторитета на бившия президент, "дори когато самият той не знае как да си го опази".

В това предаване Плевнелиев оцени Радев като президент, който е популист и "нула" в международен план, без доверие в него на Запад.