Напълно разбираме, че приемането на България в Шенген е чувствителна тема за австрийските политици и общество. Не съм дошъл тук да лобирам. Искам само да кажа, че каквото и да решите, ще продължим да охраняваме външната граница по най-добрия начин, по който можем. Това заяви президентът Румен Радев на форума "Вахау" в Австрия, цитиран от БТА.

Според него, Шенген няма да бъде по-силен, като България и Румъния биват държани извън него. "Страните на първа линия трябва да са вътре", категоричен бе държавният глава.

Радев призова за съпричастност към трагедията на хилядите имигранти, опитващи да влязат в Европа, но не трябва се забравя, че това е много добре организирана престъпна мрежа, която подхранва сивата икономика, организираната престъпност, заплашва сигурността, тежи върху социалните системи на държавите членки.

"Но най-вече нелегалната имиграция е предизвикателство за нашето единство и солидарност. България, водена от чувството си за солидарност, винаги е охранявала външната граница на ЕС - най-трудната (за охраняване) външна сухопътна граница на ЕС, 300-километровата граница между България и Турция", добави президентът.

Радев подчерта, че нелегалните имигранти, идващи в България, не искат да останат там. Планът им е рано или късно да се насочат на север или на запад. "В това отношение те не ни заплашват, не са предизвикателство за социалната ни система. Но никога не сме забравяли чувството си за солидарност. Иначе просто можеше да ги пропускаме през България", заяви той.

Според българския президент България винаги е била сред силните поддръжници на евроинтеграцията на Западните Балкани. "Но също така в тази критична ситуация не трябва да правим компромис с Копенхагенските критерии за членство, особено човешките права", добави Радев. 

Той даде пример със сложните отношения между България и Република Северна Македония.

"Обвързват ни обща история, традиции и културно наследство. Но това, за което настояваме и което е залегнало в преговорната рамка от миналата година, искаме хората, самоопределящи се като българи в тази страна, да бъдат вписани, наред с останалите народи, в тяхната конституция, правата им да са равни и гарантирани и да бъде спряна дискриминацията срещу тези хора, каза още Румен Радев.

Eвропейският форум "Вахау" се провежда от 1995 г., когато Австрия се присъединява към Европейския съюз. Целта му е да се засили диалогът с гражданите и да служи като платформа за обсъждане на общи решения за бъдещето на Съюза със специален фокус върху страните от дунавския регион. Провежда се в абатството Гьотвайг като символ на християнските ценности, около които е изграден европейският проект. Бенедиктинското абатство е разположено на хълм над Дунав в долината Вахау в провинция Долна Австрия.