Парламентът явно се дави все повече в скандали, в предизборно говорене, вместо да приема законодателството по Плана за възстановяване. Това каза на брифинг пред журналисти държавният глава Румен Радев след традиционния Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената светини на Българската армия пред Паметника на Незнайния войн в София.

Снимка: БТА

Аз не искам да говорим за трети мандат, преди да сме изчерпали всички възможности около втория мандат, каза Радев по повод отхвърлената от Народното събрание декларация с национални цели и приоритети, внесена от "Продължаваме Промяната", предава БТА.

Ще обявя решението си за третия мандат, ако стигнем до такъв, в срок, каза още Радев.

Едва ли има партия, която да изключи приоритетите, представени в тази декларация, от своите програми. Всички искат повече сигурност, по-силна икономика, по-качествено здравеопазване, образование. Въпросът е как ще стигнем до тях, коментира президентът. Радев добави, че иска конституционната процедура с втория мандат да бъде изчерпана докрай, като "Продължаваме Промяната" имат време до вторник или да представят пред президента състав на Министерски съвет, или да върнат празна папка.

Снимка: БТА

Парламентът обяви, че проектозаконите по Плана за възстановяване и устойчивост са приоритет, но те не се движат с необходимата скорост, някои изобщо не са потеглили, коментира президентът. В парламента непрекъснато се говори, че Шенген също е приоритет, но двата важни закона за Шенген - това са антикорупционният и законът за отговорността на главния прокурор - също не се движат. Ако този парламент не ги приеме, ние няма да можем да се възползваме пълноценно от постигнатото на дипломатическия терен и на най-високо политическо равнище, смята Радев.

Снимка: БТА

Той заяви, че за първи път от 11 години България получи ясна подкрепа и дата за Шенген - най-късно октомври 2023 г. Но, за да се възползваме пълноценно, е критично важно тези два закона да бъдат приети в българския парламент, посочи Радев.

Вижте всички снимки ТУК>>>

Държавният глава прие почетния строй на представителните части на Българската армия и положи венец пред паметника на Незнайния воин. На ритуала по освещаване на знамената присъстваха председателят на Народното събрание Вежди Рашидов, служебният министър-председател Гълъб Донев, служебният министър на отбраната Димитър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, кметът на София Йорданка Фандъкова, депутати, военни, общественици и граждани.

Снимка: БТА

Той поздрави военнослужещите за празника и им пожела "здраве, сили и енергия" в сериозните предизвикателства, които ги очакват тази година.

Нееднократно съм подчертавал, че модернизацията не е еднократен акт, а непрекъснат процес. Крайно време е да осъзнаем, че националната сигурност е фундаментът за просперитета на всяка една държава, заяви Радев.

По думите му национална сигурност не се гради за година или две, нито трябва да се сещаме за нея, когато в близост до нас избухне конфликт.

Националната сигурност означава непрекъснат ангажимент и усилия, не само на Министерството на отбраната, но и на всички полици, и на цялото ни общество. Затова се надявам, че най-сетне ще се прояви разум да има една систематичност, дългосрочна стратегия, ясна визия за развитие на въоръжените ни сили, коментира още държавният глава.

Според него най-важният елемент в националната сигурност са хората в армията - тяхната мотивация, подготовка и оборудване.

Румен Радев добави, че Министерството на отбраната прави всичко възможно да гарантира летателната годност на изтребителите МиГ-29 и тази година. Това е много тежка задача, свързана с редица компромиси. Летците ни летят все по-малко и това е много опасно, добави президентът.

Снимка: БТА

Докато окомплектоваме цяла боеспособна ескадрила, способна да носи бойно дежурство, ще минат много години. Дотогава ние трябва да намерим решение, трябва да намерим вариант. Вариантите, по които работим в Министерството на отбраната, са изтребители втора ръка, на лизинг, от съюзническа държава, коментира Радев.

Богоявленският водосвет беше отслужен от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в съслужение със свещеници от Българската православна църква.

Снимка: БТА

В ритуала тази година са включени знамената-светини на Тринадесети пехотен Рилски полк, Петнадесети пехотен Ломски полк, Двадесет и трети пехотен Шипченски полк, Тридесети пехотен Шейновски полк, Шести пехотен Търновски полк, Двадесет и четвърти пехотен Черноморски полк, Двадесет и пети пехотен Драгомански полк и Щандарта на 1-ви конен полк, както и бойните знамена на Националната гвардейска част, Военната академия "Г. С. Раковски", военните формирования 44 510 - София, 22 320 - Божурище, 28 860 - Горна Малина, 24900 - Враждебна и представителните знамена на видовете въоръжени сили.