Не трябва да имате съмнения, че правителството и отговорните институции правят всичко възможно да гарантират здравето и безопасността на моряците от "Царевна", коментира президентът Румен Радев в Португалия. Той призова обаче, с оглед безопасността на моряците, темата да не бъде допълнително коментирана засега.

Изключително важно е България да се придържа към своята външна политика по отношение на РС Македония, към националната Рамкова позиция, към декларацията на парламента, към постигнатия консенсус на Консултативния съвет по национална сигурност. Там нещата са регламентирани много ясно и аз се надявам, че ние ще запазим точно тази политика, защото тя е единствената гаранция да имаме устойчивост и необратимост при процеса на интеграция на РС Македония, каза президентът.  

Той изрази мнението си и във връзка с публикувания днес доклад от Държавния департамент на САЩ за 2021 година: "На всички ни е ясно, че ще отнеме много време и усилие докато се справим с отхвърления път от българските избиратели, с порочния управленски модел, това няма да стане нито за един ден, нито за един месец". 

Румен Радев обяви, че България и Португалия си приличат по много неща. "Трябва да използваме по най-добрия начин тези връзки, трябва да се използват всички възможности. Една страна в ЕС не може сама да се справи в предизвикателствата. Португалия е един от лидерите в зеления преход в Европа, превръщат разработките в реалност", каза той. 

"Португалците бяха първите, които изготвиха Плана си за възстановяване, първи го предадоха в Европейската комисия и бяха едни от първите, които получиха своите средства още миналата година, така че те вече са напреднали много в най-трудната част, която на нас ни предстои. Това е именно изпълнението на Плана и провеждането на реформите", заяви президентът. 

Румен Радев посочи, че е обсъдил с премиера на Португалия техния опит: "Те наистина работят много усилено. Създават допълнителна организация, специално за изпълнението на Плана."

"Те мислят за кръгова икономика и за технологии за съхраняване на енергията, залагат много на зелен водород. Но паралелно с производството на зелен водород, те правят проучвания и строят фирми, които да произвеждат двигатели за автобуси, за камиони, впоследствие за коли, които да работят на водород", обясни държавният глава.

Във втория ден от визитата си президентът Румен Радев посети Европейската агенция за морска безопасност, както и Военната академия в Лисабон.

Днес държавният глава ще се срещне и с представители на българската общност в португалската столица.