Президентът Румен Радев не коментира смяната на главния прокурор Иван Гешев и избора на заместника му Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността.

През последните дни и първото, и второто решение на Висшия съдебен съвет предизвикаха напрежение в публичното пространство, а фигурата на новия обвинител №1, избран преди да бъде обнародван указът на президента, дори провокира недоволството на ДБ и ПП и тяхното настояване Сарафов да бъде оттеглен.

На този фон Иван Гешев даде заявка за политическа кариера и подаде оставка като прокурор. Така той се отказа да се връща на работа като редови обвинител във Върховна касационна прокуратура, след като правосъдният министър Атанас Славов каза, че няма как това да се случи, след като е отстранен за уронване на престижа на съдебната власт. 

Президентът запази дистанция и не навлезе в злободневната тема.

"Освен избора на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор, има и други важни теми в държавата", лаконичен беше Румен Радев пред журналистите в Пампорово, където участва в заключителната конференция на Националното сдружение на общините в Република България за общинския мандат 2019-2023 г.

"В един от най-предизвикателните мандати в нашата нова история, вие преведохте хората в тези кризи, олицетворявахте държавата, посочи президентът Румен Радев. "Вие трябва да имате много по-високо самочувствие, защото местната властта е уредена законодателно в нашата Конституция на най-високо ниво. Местната власт е гаранция за демократично европейско развитие на България", допълни държавният глава, цитиран от БТА.

"Тук съм, за да изразя своята признателност към Националното сдружение на общините, към българските кметове, които в един безпрецедентен мандат - мисля, че няма такъв мандат в нашата най-нова история, наситен с толкова много глобални, национални и регионални кризи, успяха да преведат хората през тези кризи", заяви Румен Радев. Дължим им признателност", добави той.

Президентът посочи, че приключващият мандат е белязан с безпрецедентни регионални, глобални и национални кризи.

Румен Радев открои и проблемите, които остават пред общините - демографията, растящите регионални дисбаланси, предизвикателствата пред граничните и планински райони, ниското заплащане в администрацията, липсата на кадри. Най-големият проблем, според държавния глава, е все още огромната, а на места - пълна зависимост на местната власт от централната. Според Радев кметовете и общинарите са рекордьори, след като в този мандат им се наложи да работят със 7 правителства.

"Вие сте видели от вашата работа със служебни кабинети, че изпълнителната власт трябва, но и може да работи в интерес на гражданите, в интерес на развитие на българските общини", подчерта Румен Радев.