В петък стана ясно, че главен комисар Антон Златанов няма да поеме поста, който му беше поверен - директор на Главна дирекция "Гранична полиция". В официалното съобщение на МВР се споменават "лични съображения", но истината е малко по-различна.

"Той счита, че не би могъл да изпълнява задълженията си без пълно обществено доверие" беше изречение от официалното съобщение, което всъщност разкри какво се случи само за няколко часа. 

Роденият през 1976 г. Златанов, който има научна степен доктор по национална сигурност, е минал през много специализации и обучения, като едно от тях е обучение в Интерпол. Една диплома от УНСС по специалността "Планиране и прогнозиране на икономически системи", втора - магистратура по "Международни икономически отношения" от Стопанската академия в Свищов, 25 години стаж в МВР - от най-ниското стъпало през всички нива в системата нагоре и многократно награждаван.

Преминал е и курсове на обучение в Интерпол и Европейски полицейски колеж, както и в полицейски академии и училища в Европа.

Но в биографията, която е пълна с немалко върхове и експертиза, се намери една спънка, която накара Антон Златанов сам да откаже от поста директор на "Гранична полиция", пише сайтът "Новини.бг".

Въпросната спънка е влизането в окото на бурята по време на протестите от 2020 г. Тогава имаше напрежение около кадри с непредизвикано насилие над протестиращи от страна на униформени. Все някой трябваше да поеме негативите и този някой се оказа човекът, който най-често беше сниман - лесно се свърза негативизмът с неговото лице, защото то най-често се виждаше на кадрите, а и тогава той беше зам.-шеф на СДВР - все пак човек с висок пост, лесна мишена.

Неправомерните действия на униформените през 2020 г. надделяха в общественото внимание и скриха от поглед факта, че Златанов беше в една от най-ключовите роли по овладяването на напрежението тогава, което на няколко пъти беше на ръба да прелее към кървави епизоди на насилие. Но три години по-късно непремереното поведение на част от колегите му тогава рефлектира върху Златановото решение по станалия стандартен за днешното време начин - с кампания във Фейсбук.

В петък назначението му за директор на "Гранична полиция" продължи едва няколко часа, през които откъде ли не в интернет пространството се появяваха коментари по негов адрес. Доста целенасочено се подчертаваше полицейското насилие от 2020 г. и се извърташе така, че да изглежда като негова лична вина. Самите коментари преливаха от епитети и очерняне, но крайният резултат се изрази в това, че Антон Златанов сам се отказа да заеме поста и то не заради професионални недостатъци, а заради лични нападки.

Гласовете в негова подкрепа потъваха в дълбоки локви от нападки, но все пак ги имаше. Чу се мнението, че това е "лов на вещици", но самият израз вече е станал така често използван от кой ли не, че е загубил смисъла си и по-скоро допълнително навреди на Златанов. "Тричане" също се чу като коментар и може би в случая подхождаше повече на случилото се за светкавично кратко време в петък. Кампанията по очернянето имаше такава масовост и скорост, та може да се предположи, че съвсем не е изключено да е организирана.

И така - в един и същи ден, в рамките само на няколко часа, главен комисар Златанов беше назначен за шеф на граничната полиция и после сам се оттегли от поста. Сам взе това решение след светкавичната кампания, която постигна целта си.

Макар Фейсбук да не е "обществото", ето какво се казва в съобщението за отказа му да заеме поста: "Главен комисар Златанов разбира отговорността на директора на ГДГП с оглед и на присъединяването на България към Шенген и всички отговорни задачи пред дирекцията и счита, че ръководителят на структурата трябва да се ползва с пълното доверие на обществото".

В случая, Фейсбук, маскиран като "обществото", изигра ролята на съдия и прокурор, рече и отсече.

А по отношение на случилото се преди три години: Антон Златанов, през 2020 г., беше в постоянен контакт с организаторите на протеста тогава и за минути успяваше да пренареди позициите на полицията, за да не се стига до сблъсъци. Тогава част от самите протестиращи му благодаряха за това.

В медиите се появи снимка, на която протестиращо момиче го прегръща и му благодари. В един момент дори полицаи и протестиращи пяха химна заедно.

Напрежение към личността му липсваше до много по-късно, когато чуждите грешки се залепиха на неговия пагон.

Почти всяка вечер самият Златанов повтаряше: "Призоваваме гражданите да не се поддават на провокации. Благодарим на всички, които не се поддават на провокации и протестират мирно. Полицаите сме там, за да помогнем".

Той беше и човекът, който въведе жилетките "Антиконфликт полиция". Новата тогава стратегия за опазване на протестите, се прие със симпатии от хората на площад "Независимост".

А колкото до поста, който зае - директор на Главна дирекция "Гранична полиция" и дали е бил подходящ: Не само има опит и поглед върху работата на "Гранична полиция" (през 2021-2022 г. на два пъти е командирован за участие в охраната на зелена граница), но и също така последователно е бил старши полицай, инструктор, инспектор в СДВР. От 2008 г. печели конкурс и става началник на група в "Специализирани полицейски сили", а после е началник на група "Хулиганство, екстремизъм и спортни мероприятия".

Златанов е кадър, преминал курсове на обучение в Интерпол и Европейски полицейски колеж. През 2020 г. специализира в Израел и то на тема "Противодействие на глобалния тероризъм и антисемитизъм". Въпреки очернящата го кампания именно по отношение на овладяването на тълпата, Златанов е лектор в редица международни курсове в направлението "Обществен ред и управление на тълпа" на Европейски полицейски колеж (CEPOL). 

Оказва се, че експертиза, обучение, дипломи, квалификация, лоялност към системата на МВР нямат никакво значение, когато присъдата произнесе Фейсбук. И независимо кой ще попадне под прицела му.