Да държим домовете си отворени за нуждаещите се, сърцата си отворени за страдащите, а в молитвите и действията си да търсим мира за света. Това каза президентът Румен Радев по време на словото си на тържествената вечеря ифтар по случай свещения месец Рамазан.

Домакинството на държавния глава на вечерята ифтар е израз на уважение към религиозния празник и традициите на българските граждани с мюсюлманско вероизповедание.

На вечерята присъстваха главният мюфтия Мустава Хаджи, председателят на председателството на Босна и Херцеговина Бакир Изетбегович, представители на вероизповеданията у нас, представители на дипломатическия корпус и общественици. На тържествената вечеря присъства главният секретар на Св. Синод Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим.

Президентът Радев отбеляза, че вечерята ифтар е една чудесна традиция на уважение към българските граждани изповядващи ислям.

"Приемам тази вечеря като символ на непреходната толерантност, която е дълбоко заложена в душевността на нашия народ. И като израз на волята на държавата ни да работи за повече разбирателство, взаимно уважение и за политиката на протегната ръка", каза президентът.

Държавният глава посочи, че присъствието на Бакир Изетбегович е доказателство, че съвременните лидери на Балканите осъзнават дълбоко своята отговорност пред всички хора. Той отбеляза, че в центъра на Сараево, както и в София един до друг се намират католически, мюсюлмански, източноправославен и еврейски религиозни храмове и музеи.

Разчитам, че ръководителите на вероизповеданията в България отчитате голямата отговорност да не допускаме чужди на традициите на нашите граждани норми да намират почва у нас, каза още президентът Радев.

Държавният глава се обърна към всички присъстващи като ги призова "да продължаваме да споделяме и празниците, и делниците и да градим утрешния ден на децата ни в общия ни дом - България".

В словото си главният мюфтия Мустафа Хаджи заяви, че вечерята ифтар е макет на положението на хората в България.

"На фона в световен мащаб, когато се извършва насилие в името на религията, когато едни убиват други, ние в България живеем заедно", каза още.

Мустафа Хаджи допълни, че ако хората по света знаят за толерантността в България, те биха се поучили от нас.

Главният мюфтия заяви още, че Рамазан е свещен месец, сближава хората и ги прави съпричастни един към друг. Той добави, че религията е изтласкана в периферията на съвременното общество, а някои хора все още мислят, че е възможно да има сплотено общество и добро възпитание на младежта без религия.

"Уважението към всички и толерантността са нашата опора и сила, въпреки всички предизвикателства ние ще продължим да вървим към разбирателството и взаимното уважение", каза още Мустафа Хаджи.