В Деня на народните будители президентът напомни за миналогодишните протести, като ги нарече "голямото народно събуждане".

"В първите години призовавах да се събудим. Миналата година доживяхме голямото народно събуждане. България се променя - търси нови идеи, обсъжда нови решения. Проблемите се изричат на глас, а заблудите с изтекъл срок на годност отминават в историята", каза президентът.

Той отчете, че българите преживяват трудни дни, но го обясни така:

"Времето е кризисно, тежко, болезнено. Но такова е всяко събуждане", каза в слово по повод Деня на народните будители президентът Румен Радев.

Държавният глава честити празника от Гербовата зала в присъствието на общественици, духовници от Българската православна църква, читалищни дейци, министрите на образованието и науката, както и вицепрезидента Илияна Йотова.

Снимка: БТА

"Днес отбелязваме Деня на народните будители. Това е петата година, в която имам честта да бъдем заедно и да говоря на празника. Всеки път отдавах почит към хората на духа и културата, към героите, които са осветявали мрака в миналото. На всички вас - днешните будители", започна речта си Радев.

И призова българите да "не чакаме някой друг да ни буди, а да бъдем будни!" Президентът подчерта, че "всичко е в ръцете на нашия събуден народ". "Да не се поддаваме на хипнозата на лъжата и на манипулациите", апелира той от Гербовата зала.

Снимка: БТА

"Вечна признателност към паметта и делото на будителите от миналото! Благодарност към днешните просветители, към носителите на духа, на познанието и надеждата! Към непримиримите! Честит празник!", завърши приветствието му.

Още снимки от церемонията вижте тук!

Преди това Румен Радев прие строя на гвардейската част и заедно с вицепрезидента присъства на традиционната церемония по издигане на националното знаме пред президентството.

Снимка: БТА

По случай 1 ноември президентът връчва Почетния знак на държавния глава на изтъкнати български учени и читалищни дейци.

Снимка: Булфото