България ще модернизира своите ВВС като купи нови бойни самолети за 1.5 милиарда лева. Съгласно утвърденият от българското правителство план, те трябва да са произведени и да са на въоръжение в страна-член на НАТО или ЕС, не може и дума да става за руски самолети.

Това казва в интервю за руската медия "Комерсант" Румен Радев. Според него, това решение е "логично от гледна точка на нашите съюзни ангажименти, така че нека бъдем реалисти".

Президентът обаче заяви ,че България има намерение и в бъдеще да модернизира своите изтребители МиГ-29, които се нуждаят от техническа поддръжка. В този смисъл Радев коментира и договора с руската корпорация "МиГ" на стойност 40.5 милиона евро.

"Това е още едно доказателство за необходимостта от възстановяване на взаимноизгодните отношения с Руската федерация", казва той. Въпросният договор бе подписан през февруари 2017 година.

 

Българските изтребители МиГ-29 са купени в края на 80-те години на миналия век. С отпуснатите 1.5 милиарда лева правителството иска да купи 16 бойни самолета на два етапа. През декември 2017 година бе изготвен "къс списък" с кандидати от Италия, Португалия, САЩ и Швеция. Те са уведомени и през юни би трябвало да изпратят своите оферти в София.