Реплики си размениха президентът Радев и министърът на отбраната Каракачанов за охраната на въздушното пространство. България да не допусне прекратяване на охраната на въздушното ни пространство в интегрираната система за отбрана на НАТО. За това призова президентът Румен Радев.

Военният министър Красимир Каракачанов отговори, че никога не е било на дневен ред спирането на въздушното патрулиране, но остава проблемът с годните за патрулиране изтребители.

Коментарите бяха направени след церемония, на която държавният глава повиши в длъжност досегашния командир на ВВС генерал-майор Цанко Стойков в заместник-началник на отбраната и го произведе в чин генерал-лейтенат.

Новите оръжейни системи, които се внедряват в армията, налагат изцяло нови модели на обучение, подготовка, логистично осигуряване и нова инфраструктура. Това заяви президенът пред повишените висши офицери, като откори основните проблеми пред армията.

"Вашето най-голямо изпитание ще бъде да поддържате и развивате боеспособности при ограничени ресурси, без да допускате отпадане на важни задачи и загуба на човешки живот", каза Румен Радев, цитиран от БНТ.

Държавният глава поиска повече летателени часове за изтребителната ни авиация и предупреди не да бъде спирано въздушното патрулиране.

"Нальотът е катастрофално нисък и аз апелирам отново към решителни стъпки от страна на политическото и висше военно ръководство за възстановяване на нормална летателна дейност, за минимизиране на риска пред летателния състав и недопускане прекъсването на мисията по охрана на въздушното пространство на Република България в интегрирана противъздушна и противоракетна отбрана на НАТО", добави Радев.

Военният министър отгвори, че ВВС нямат пролбем с патрулирането и акцентира върху липсата на достатъчно самолети.

"Ние не се разделяме с еърполисинга и никога не сме имали подобна политика. Не виждам основане за каквото и да е тревога или въпроси в тази посока. Средства към момента има достатъчно. Проблемът е със самолетите. Защото, когато години наред се е рязяло, не се е мислило, че ще има пилоти, а няма да има на какво да летят и че за тези самолети, които ще останат, ще трябва допълнителни средства за поддръжка", обяси Каракачанов.

Той коментира и сроковете, в които може да бъде подписан договорът за доставака на нови бойни машини за пехотата, след като днес в Министерството на отбраната бяха отворени офертите на двете фирми, достигнали до финала - Дженерал Дайнамикс и Патрия.

"До официалното обявяване кой е класиран на 1-во и 2-ро място, ще мине поне една седмица. Оттам-нататък започват преговори за подобряване на офертите. Идеята е, ако всичко е наред с двете оферти, до края на януари, най-късно до февруари да има договор", каза Красимир Каракачанов.

Общо милирад и половина ще плати България за 150 бойни машини за пехотата.