Въпреки краткият живот на последните парламенти, всяко начало е заредено с надежди и пред вас се открива възможността да оставите следа в историята с проявата на разум, на гражданска отговорност и воля в тези трудни за България им Европа времена. Надявам се, 48-ото НС да ни изведе от спиралата на политическа нестабилност. И ключът е във вас. Но е нужен разум, кураж, за да се състави правителство, което да поеме отговорност да управлява във време на тежки изпитания. Това заяви държавният глава Румен Радев в обръщение към народа и народните представители от парламентарната трибуна след откриването на 48-то Народно събрание.

По думите му, всички съзнават, че новият парламент е изправен пред редица предизвикателства.

"Затова и парламентарното време е особено ценно и избирателите ще се почувстват предадени, ако то бъде удавено в скандали. Хората очакват решения в борбата с бедността, високите цени и ниските доходи. А социалната криза неизбежно влече и ръст на престъпността и тук мерките трябва да бъдат решителни и незабавни. Ширещата се безнаказаност уронва вярата в държавността и е причина за тежка морална деградация на обществото", добави президентът.

Радев напомни, че е важно бюджетът за 2023 г. да бъде приет до края на годината и затова изрази надежда бързо да бъде сформирано правителство, което да разработи бюджет съобразно обществените предизвикателства.

"Ако това не стане, служебното правителство е готово да внесе проектозакон за държавния бюджет. И ако стигнем дотам, аз ще призова към него да се подхожда професионално, а не предизборно", каза още той. И допълни, че очаква и да се разгледат разработените от служебното правителство мерки за компенсиране на потребителите от високите цени на енергоносителите.

Президентът се обърна към депутатите и с призив за сериозни мерки за инцидентите по пътищата и пияните и дрогирани шофьори. Според държавния глава новоизбраният парламент трябва да заеме със създаването на законови механизми за повече справедливост в обществото. Радев даде за пример зачестилите случаи на пътни произшествия, предизвикани от шофьори, употребили алкохол и наркотични вещества. "Очаквам сериозни мерки, защото ширещата се безнаказаност уронва вярата в държавността", смята Радев.

 

По думите на Радев основен приоритет е националната сигурност.

"България не може да си позволи да остане в периферията на Европа и встрани от семейството на развитите държави. Основен приоритет в работата на парламента и правителството неизменно е гарантирането на националната сигурност. Днес, в тази обстановка, това означава укрепване на собствения отбранителен капацитет, повишаване на оперативната съвместимост на съюзниците и ускоряване на модернизацията на Въоръжените сили, която буксува от години", посочи президентът.

"Затова и още днес служебният кабинет ще внесе приетата от него програма за приоритетни инвестиционни разходи на Министерство на отбраната. Защото без сигурност няма инвестиции, икономика", добави президентът.

Румен Радев призова народните представители да разгледат в спешен порядък и всички законопроекти, свързани с Плана за възстановяване и развитие. Не само заради очакваното финансиране, а заради ролята на тези закони за отключването на важни и дългоочаквани реформи, за укрепването на държавността, утвърждаването на върховенството на правото, въпроса с фактическата недосегаемост на главния прокурор, както и за цялостната модернизация на страна, посочи Радев в словото си.

"Голямата задача пред политическата класа днес е да опазим България от пожара, който бушува, защото българските избиратели и историята няма да простят на онези, които поради лекомислие или корист тласнат България във войната. Като човек, който е наясно с цената на риска, знам, че тъкмо най-превъзбудените войнолюбци никога няма да хванат оръжие и да рискуват живота си, но с лекота залагат държавата и живота на българите", допълни държавният глава.

Той пожела успех на депутатите от 48-ото Народно събрание в тяхната отговорна задача.