Ще бъдат внесени предложения за актуализация на бюджета на Българската армия, съобщи служебният министър на отбраната Димитър Стоянов пред журналисти на влизане в Народното събрание.

Програмата за инвестиции и модернизация на армията ще бъде внесена още днес. Надявам се предложенията да бъдат разгледани възможно най-бързо, каза министърът.

По думите му нужните суми няма да натоварят бюджета на страната.

"Надявам се по най-бързия начин да бъдат разгледани Законопроект за авиационен разход и план програмата за инвестиции и модернизация на Българската армия. Планът за инвестиционен разход за придобиване на вторите 8 самолета F-16 предвижда разсрочено плащане в рамките на 10 години. Тази година има около 30 млн. лв. плащания, а следващата има 42 млн. лв., така че не е толкова натоварващо за бюджета през тази, следващата и по-следващата година", каза още министърът на отбраната.

Димитър Стоянов допълни, че не се притеснява от ревизия на Министерството на отбраната, ако евентуално бъдещо редовно правителство реши да провери работата му.

На влизане в парламента служебният премиер Гълъб Донев заяви, че подготвят проект на бюджет, който да могат народните представители да разгледат, да обсъдят и да приемат.

Донев призова народните представители да определят ясно и точно своите политики, които да са в интерес на гражданите. Според него те трябва да проявят реализъм и здрав разум, така че българските граждани да бъдат уверени и спокойни от новото управление на държавата. Най-важният въпрос сега е да се състави коалиционно мнозинство и да се избере редовно правителство, каза още Донев.