"Няма да отричам, че скандалът с "Нексо" имаше и продължава да има потенциал да се намеси активно в българския политически живот, в това отношение да направи невъзможна една такава коалиция и управление". Това коментира пред "Дарик радио" президентът Румен Радев.

"Няма "Модел Радев", има Конституция. Там е написано, когато партиите не могат да съставят правителство, президентът съставя такова. Да, следващият нов служебен премиер ще бъде старият служебен премиер. Служебното правителство е контрапункт на феодализацията и застоя. Хората ще търсят модела на управление в екип. На следващите избори политическото пространство ще е фрагментирано и управлението ще трябва да бъде коалиционно. Пак ще има борба за министерски кресла. Служебното правителство започна да реализира една по една платформите на политическите партии, изтривайки ги от техните диплянки", каза държавният глава.

"Когато се взема решение за връчване на мандат, се анализират всички възможни ситуации, анализират се причините, които биха могли да доведат до взривяване на една коалиция в нейния зародиш", добави той.

Повод за коментара му е неуспехът за реализиране на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. "Преди да стигнем до третия мандат, има първи два мандата, където са големите политически сили. И когато те не успеят или не искат да съставят правителство, тогава, в случая когато не искат, третият мандат е обречен", смята Радев.

"Тук имаше големи вълнения в обществото защо не "Демократична България". Разбира се, че "Демократична България" има своите шансове, поне имаше и така беше привидно. Но Вие знаете, че в последните години г-н Христо Иванов говореше непрекъснато, че ГЕРБ и ДПС трябва да бъдат поставени в карантина за дълги години, вдигаше се лозунгът "никога ГЕРБ". Когато ГЕРБ направиха и изпревариха с активност предложението към "Демократична България" да се състави в правителство, в случая ръководството на "Демократична България" по-скоро запази мълчание, не каза "не". Това беше промяната". Имаше колебливост, но за първи път то не каза "не". Това неказване на "не" породи основателни притеснения, че може би голяма част от електората на "Демократична България" ще отлети при едни избори, ако не успее това правителство да се състави. И ние виждаме, че веднага след това г-н Христо Иванов постави условие - ще има правителство, ако се договорят, ако се разберат ГЕРБ и "Продължаваме Промяната"", заяви Румен Радев.

Президентът добави, че когато е приел върнатия мандат от "Продължаваме Промяната", той е обсъдил този въпрос с представителите на партията. "Стана ясно, че няма шанс за правителство", каза Радев.

Държавният глава каза, че е имал пет опции, от които да избира при връчването на третия мандат. "Аз съм търсил решение и най-голямата възможност. "Български възход" показаха, че са готови на всичко, готови са на колаборация с всеки, но това е партията с най-малък брой депутати, която все още търси своята политическа физиономия. Шанс би имала всяка една от другите партии, но аз съм търсил партията, която има най-големият шанс", добави Радев.

Отлагането на датата за присъединяването към Шенген не е плесница за България и Румъния, каза още пред "Дарик радио" президентът. "Това беше плесница срещу ясно определените европейски правила, принципи и критерии за приемане в Шенгенското пространство. България и Румъния са изпълнили всички технически критерии за влизане в това Шенгенско пространство и аз няколко пъти, извън дневния ред на Европейски съвет, агресивно взимах думата и настоявах страните, които се колебаят да изложат ясно на масата какви са техните критерии", посочи Радев.

"В края на краищата - какво още трябва да се направи и как да се регламентира, защото го няма регламентирано. То е извън обхвата на критериите за приемане в Шенгенското пространство. И на тези съвети настава конфузия. И точно поради тази настойчивост, страните, които се колебаят да представят ясни аргументи и на базата на какви европейски документи те ги поставят на масата, това нямаше как да се случи", добави държавният глава.

По думите му това е причината поддръжниците за присъединяване на България и Румъния към Шенген да се увеличават непрекъснато, а колебаещите се да намаляват.

"Имаме отношения с две страни - Австрия и Нидерландия. Обществото там трябва да бъде убедено, че България и Румъния охраняват надеждно външните граници на Европейския съюз (ЕС), посочи Радев. Той заяви, че опазването на границите трябва да бъде ангажимент на целия ЕС, а не България да се справя сама. Няколко проверки през последните месеци доказаха, че България е достатъчно отговорна и надеждна при охраняването на границите и при опазване на информацията", посочи още Радев.

Президентът заяви, че заради неуспеха за съставяне на правителство, трябва да бъде разпуснат парламентът, а има много важни закони, които трябва да бъдат приети. "Никой явно не иска да управлява по време на тежки кризи, за да не губи доверие, за да не губи електорат и се оставя всичко в ръцете на служебното правителство и разбира се - на президента, който трябва да носи отговорност за всичко", коментира Радев.

"Губим от факта, че няма да има парламент, отново. А ни очакват важни закони, които така и не успя да приеме този парламент, които са важни за интеграцията ни в Европа, за Шенген. Наистина ни дели един закон и ще бъде жалко, ако това не стане факт", коментира държавният глава.

"Жалко за всички тези усилия на служебното правителство, мои лични включително. Ние за първи път от 11 години да получим признание от всички европейски институции, от нашите европейски партньори, с вече определена ясна дата - целта е октомври тази година. Остава съвсем малко да се свърши. Аз вярвам, че в рамките на следващите месеци ще бъдат извървени тези стъпки", добави още президентът Румен Радев.

Продължавам да отстоявам позицията си, че България не трябва да изпраща оръжия на Украйна

"Да даваме оръжия на Украйна означава да гасим пожара с бензин, да се съгласим, че ще има още много жертви, да приемем позицията, че може да има военна победа, че трябва да има война до пълен крах на едната страна, което неминуемо и постепенно ни тласка към глобален конфликт с възможност за ядрено самоунищожение", каза Радев". "Аз продължавам да отстоявам позицията си, че България не трябва да изпраща оръжия в този конфликт", добави държавният глава.

"Този, който е на другото мнение, трябва не само да познава добре дълбоките политически и исторически корени на този конфликт, но той трябва да представи какъв анализ е извършил за рисковете и последствията от един такъв акт", коментир Радев.

Той попита даваме ли си сметка какво означава военна победа в този конфликт и как ще изглежда мирът, според края му. "Една година мина, войната не затихва, нито се стига до някакво решение. Войната вече представлява глобален икономически сблъсък, тя е война на изтощение на хора и материални ресурси, тя е война на изтощение не само между Украйна и Русия, но и за Европа", допълни държавният глава.

На въпрос дали има руско влияние в политическия живот у нас, Румен Радев отговори, че Балканите и в частност България никога няма да изпаднат от радара на много държави. "Ние оставаме обект и на информация, и на влияние от неедна държава. Това е факт. Русия е една от тези държави, която иска да упражнява влияние тук и това е факт", каза Радев.

По думите му факт е, че различните държави използват различни способи - скрито влияние, явно, комбинирани способи.

"Имаме и политици, и анализатори, и медии които се захранват с грантове. Ние трябва много сериозно да се замислим не е ли време за законодателни промени, които да урегулират поне финансовите потоци на това влияние. Да е ясно откъде идват, за какво се използват", допълни Радев.