"Каквито и фондове да се наливат в България за социално-икономическо сближаване, няма да има ефект, докато не постигнем сближаване в образованието, науката и иновациите. Важно е да работим за развитието на тяхната инфраструктура". Това каза президентът Румен Радев на Обществено-политически форум в София на тема "Насърчаване на конструктивния капитал в България: разгръщане на потенциала на регионите за развитие на иновациите в частния сектор".

Дискусията, организирана от Центъра за изследване на демокрацията, е част от програмата на българското домакинство на инициативата за регионална транспортна, енергийна и дигитална свързаност "Три морета".

"Ако гледаме само на инфраструктурата, на тръбите, на асфалта, на кабелите, след 20-30 години ще ги положим, но какво след това? Така че ние отворихме вратата към бъдещето, което трябва да градим днес, а бъдещето е младите хора, научните звена, всички изследователски звена и лаборатории, иновативни предприятия да се обединят, да свържат своя потенциал", каза държавният глава. Без развитие на технологиите, без иновации, няма да имаме бъдещето, което заслужаваме", посочи още Радев.

Президентът припомни предложението на България, която домакинства Шестата среща на върха на "Три морета" в София тази година, за добавяне на образователната, научна и иновативна свързаност като приоритет на инициативата. Той посочи, че страните-членки на инициативата и стратегическите й партньори - САЩ, Германия и ЕК са се убедили, че този приоритет е ключът към бъдещето на "Три морета". 

По-късно президентът коментира пред журналисти широката подкрепа и състава на Инициативния комитет, който го издига за втори мандат заедно с вицепрезидента Илияна Йотова.

"Доверието на българските граждани е нашият най-голям капитал и най-голям стимул в работата на президентската институция и ще ни ръководи в бъдеще", коментира Радев. Президентът благодари на всички, които са ги подкрепили и продължават да изразяват своята подкрепа.