"Целта е една и тя е проста - Русия трябва да бъде изтикана от енергийните доставки не само за България, а за целия ЕС". Това заяви пред bTV Румен Овчаров, за когото в петък стана ясно, че е сред санкционираните от САЩ и Великобритания. Заедно сочения за най-близък до председателя на БСП Корнелия Нинова в черния списък попадат още бившият шеф на АЕЦ "Козлодуй" Александър Николов, бившият депутат от БСП Иван Генов и бившият финансов министър Владислав Горанов. 

Овчаров отрече да е получавал подкуп от 5 млн. евро в офшорни сметки и да е участвал многократно в корупционни договори. Той е санкциониран по закона "Магнитски" заради корупция, свързана с договори в енергетиката. В мотивите се посочва, че бившият енергиен министър е участвал многократно в корупционни договори с руски енергийни компании, получавал е подкупи и облаги в замяна на договори с фиксирана цена за руски газ и ядрено гориво и договори за поддръжка на АЕЦ "Козлодуй".

"Нямам фирми, нямам пет милиона, ако ги имам, с тях ще отида да съдя институцията, която пише тези неща (б.р. Министерството на финансите на САЩ). Борислав Сарафов вчера излъга българските граждани. Делата срещу мен и всички присъди, които неговият Специализиран съд издаде, са отменени. Не съм осъден", каза Овчаров.

"Потресен съм от начина, по който такъв сериозен орган като Министерството на финансисте на САЩ, си формира позициите. Срам ме от позициите и реакциите на нашите институции. Ако случаят с Николай Малинов и Владислав Горанов са епизоди с продължение, случаят с мен, Иван Генов и Александър Николов е случай, който е насочен към бъдещето. Нас ни предупреждават", каза Румен Овчаров.

Според него Кирил Добрев, "чрез своя бизнес партньор Еленко Божков, на практика управлява атомната енергетика на България". Овчаров заяви, че именно Кирил Добрев е "подхвърлил" изказвания за офшорни сметки на Румен Овчаров в ефира на bTV и това е било използвано за списъка по санкциите "Магнитски".

Иван Генов е разследван по анонимен сигнал преди 7 години - предполага, че е в списъка заради него

Бившият главен изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" и бивш депутат от БСП, Иван Генов, също коментира включването си в списъка.

За него е посочено, че заедно с Румен Овчаров и Александър Николов, също бивш директор на АЕЦ "Козлодуй", са координирали помежду си вземането на комисиони чрез корупционно пренасочване на договорите за услуги за АЕЦ "Козлодуй" към собствените си бизнес интереси, избягвайки контрола на българските органи чрез офшорно управление.

Освен това Николов и Генов са се съгласили да приемат пет милиона лева в подкупи от чуждестранни лица на ръководни длъжности в ядрената енергетика срещу гаранции по договорите на АЕЦ "Козлодуй". Дори след напускането на поста изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй", Генов е поискал три милиона български лева подкупи от български бизнесмени, за да улесни преразглеждането на договорите за АЕЦ "Козлодуй" в полза на техните компании.

"Единственото нещо, което звучи конкретно, е, че съм искал подкуп от 3 млн. лева от бизнесмен, за да спечели тръжна процедура. Такова нещо имаше през 2016 година, когато ми се обади следовател. Той каза, че иска да обсъдим сигнал. Отидох същия ден. Показа ми печатен лист без име - анонимен", разказа Генов по бТВ.

"В сигнала се казваше как аз и въпросен бизнесмен, когато сме били в сауната, аз съм му казал, че може да спечели търга, в който участва, но това ще му струва 3 млн. лева. Казах му, че познавам този господин, често ходим на сауна, но такъв разговор не съм водил", обясни Генов.

Той уточни, че въпросният бизнесмен е участвал в търгове, обявени от централата.

"Следователят ми показа показанията на бизнесмена. Познаваме се с него, но такива разговори никога не сме водили. Историята приключи, защото нямаше какво друго да се разследва. 7 години никой не ме е потърсил повече", категоричен е бившият директор на централата.

Според него американските власти са работили по анонимен сигнал. "Това, с което разполагат американците, е този анонимен донос. Дадени са показанията, които показват, че той е фалшив. Аз каква заплаха съм за държавата - не знам", коментира още Иван Генов.