Бившият енергиен министър Румен Овчаров отрече обвиненията, поради които вчера бе обявен, че е вкаран в списъка "Магнитски" на САЩ за корупция.

"Нямам офшорни сметки, нямам пет милиона, нямам фирми, които да правят бизнес с "Козлодуй". Всичко това са лъжи", заяви пред конгреса на БСП Овчаров.

Той коментира, че е цинично да го обвиняват заедно с бившите шефове на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов и Александър Николов. "Цинично е, защото двамата са били първите, които през 2009 г. са подписали споразумение за изследване на възможностите за строеж на точно тези ядрени реактори - американците издъниха и хората, които искаха да ги прокарат", коментира Овчаров, цитиран от БТА.

Вчера Службата за контрол на чуждестранните активи (Office of Foreign Assets Control, OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на пет настоящи или бивши длъжностни лица от България - Румен Овчаров, Александър Христов Николов, Иван Генов, Николай Малинов и Владислав Горанов - за тяхното широко участие в корупционна дейност в България. 

"Тази битка срещу мен, не е битка за миналото - битката е за бъдещето на България и на българската енергетика и за изтикването на Русия от България", заяви Овчаров. "Нито един от нас не е защитавал руски интереси, ние сме защитавали българските интереси, защото България е заинтересована от това да доставя евтино ядрено гориво", каза Овчаров.

"Не се притеснявайте за мен - това са лъжи, които нямат никакво практическо значение. Това са лъжи, които показват начина, по който ще бъде манипулирана и движена България оттук нататък", добави той.

След изказването на Румен Овчаров социалисти поискаха Конгресът на БСП да декларира, че застава твърдо зад него. В отговор Овчаров благодари за подкрепата и отбеляза, че не бива да се забравят и останалите двама, добавени в списъка - Александър Николов и Иван Генов.

"Не знам дали ме разбрахте правилно - не искам да защитаваме Влади Горанов", каза той. Владислав Горанов е "друга бира" във всичкото това, той е по друга схема там, той е по схемата на Васил Божков и по онези всичките милиони, спестени от плащания на държавата, добави Овчаров. Докато останалите, тримата, включително и Николай Малинов донякъде сме точно по тази линия - да не би някой да си помисли от експертите от нивото на Румен Овчаров, че може оттук нататък да се изказва срещу американските интереси и американските проекти в България", коментира той.

"Да не би някой да си помисли от нивото на експертите на Александър Николов и Иван Генов, че може да противостои на американските интереси, да не би някой да си помисли като Николай Малинов, че може да прави нещо заедно с Русия, заяви още Овчаров. Затова си мисля, че е важно БСП и Конгресът да кажат - ние стоим зад националните интереси на България и подкрепяме хората, които са защитавали тези интереси, призова той форумът да вземе отношение по темата "Магнитски".

По отношение на вътрешнопартийните въпроси Румен Овчаров коментира, че да се свали лидерът на една партия, не е елементарна работа. "Аз съм убеден, че БСП е на правия път, БСП направи стабилни стъпки в лявата социална политика, предложи модел, който да изкара България от политическия блокаж," заяви той.

Овчаров препоръча още на партията дори и да не управлява с ГЕРБ и ДПС, да се кооперира с тях по някои важни теми.

"Ние няма как да се прегърнем с ГЕРБ, няма как да се прегърнем и с ДПС, но можем да се разберем с тях за пет или шест неща, които трябва да се направят", заяви Овчаров.