Румънският министър на отбраната Михай Фифор заяви по време на посещение в Съединените щати, че страната иска да купи ракетна система за защита на бреговете на Черно море, съобщи "Политико".

Тръжната процедура за покупка на нова мобилна система за защита на бреговете на Черно море ще стартира в понеделник.

По време на разговори с американския си колега Джеймс Матис тази седмица Михай Фифор е посочил, че това е "още една мярка за създаване на възпиращи средства" в черноморския регион.

Батареите може да бъдат разположени и на борда на корветите, които Румъния възнамерява да купи, а "Боинг" е сред основните компании, които биха могли да спечелят търга за договора, чиято стойност се оценява на над 150 милиона долара. 

Джеймс Матис и Михай Фифор се договориха за продължаване на двустранното военно сътрудничество, заяви говорителят на Пентагона Дейна Уайт.

"Споразумяха се да продължат сътрудничеството в областта на отбраната и да съдействат за засилването на сигурността в региона на Черно море", посочи тя. 

Матис приветства усилията на Румъния за модернизация на армията и увеличаване на бюджета за отбрана съгласно поетите в рамките на НАТО ангажименти, отбелязвайки, че благодарение на тези усилия Румъния е смятана за образцов съюзник, изтъкна Уайт.