Времето за подготовка на предстоящите местни избори ще стигне. Това увери Росица Матева, говорител и заместник-председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) в ефира на предаването "Неделя 150" по БНР.

Матева обясни, че ЦИК е започнала подготовката за местния вот веднага след края на извънредните парламентарни избори и припомни, че указът на президента за предстоящите местни избори е бил публикуван на 4 август. Матева каза, че това са първите местни избори, на които ще може да се гласува, както с хартия, така и с машина. Именно затова е била проведена срещата с представител на фирмата "Смартматик", в която е участвал и британският посланик. Това стана повод от "Възраждане" да отправят критика, че има чужда намеса в изборния процес. Матева коментира, че в срещата са участвали представители на правителството - Мария Габриел и Асен Василев. Трябваше да проведем този разговор, каза говорителят на ЦИК и отново посочи, че за провеждането на местните избори с машини е необходимо софтуерът да бъде доразвит. По думите на Матева следва притежателите на софтуера да доразвият този информационен продукт, а за да бъде доразвит е необходимо съдействието на "Смартматик". Получихме обещанието, че в рамките до десет дни след срещата, ще имаме отговор. Очакваме информацията от "Смартматик", добави Росица Матева.

Тя обясни, че от понеделник започва регистрацията на партиите и коалициите за участие в предстоящия вот. По думите ѝ най-напред те се регистрират в ЦИК, а след това в общинските избирателни комисии. В момента назначаваме съставите на районните комисии, обясни Матева. Срокът за това е 8 септември. Именно общинските избирателни комисии следва да определят броя на мандатите в общинските съвети, което ставало по съществуваща формула според броя на населението на територията на съответната община.

Матева каза, че очаква на доста места да има намаляване на броя на общинските съветници, предвид данните от последното преброяване. Тя напомни, че за предстоящите избори предвидените от правителството средства са 151 млн. лв. От тях в бюджета на ЦИК ще бъдат предоставени 1,8 млн лв. Останалите са предвидени за изработката на хартиените бюлетини, заплащане на членовете на 265 районни избирателни комисии. По бюджетите на общините ще има повече средства за материално техническото осигуряване на изборите, каза Росица Матева.