Председателят на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка ще бъде на официално посещение в България на 10 октомври (вторник), съобщиха от парламента. Визитата е по покана на председателя на Народното събрание Росен Желязков.

Предвижда се двамата председатели да посетят участък от сухоземната държавна граница, където ще разгледат инженерното възпрепятстващо съоръжение и системите за наблюдение. Те ще бъдат запознати с дейността на "Гранична полиция", както и с контрола и мерките за предотвратяване на опитите за незаконно влизане в България, съгласно изискванията и стандартите, прилагани в страните от Шенгенското пространство.

След това двамата ще посетят ГКПП "Капитан Андреево", за да наблюдават в реално време обработването на документите и извършването на граничния контрол на преминаващите превозни средства и хора.

На официална церемония в 15.45 ч. председателят на австрийския парламент ще положи венец пред Паметника на незнайния воин в София. След това в зала "Изток" на Народното събрание ще започне срещата на Росен Желязков и представители на различните парламентарни групи в 49-ото Народно събрание с председателя на Националния съвет на Австрия. След нея Желязков и Соботка ще дадат съвместно изявление за медиите.

В програмата на официалното посещение са предвидени срещи с президента Румен Радев, с министър-председателя Николай Денков и с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

В интервю за австрийския вестник "Щандард" от 4 октомври във връзка с Шенген премиерът Николай Денков заяви, че страната ни контролира границите много активно.

"Само тази година сме предотвратили 150 000 опита за незаконно пресичане на границата. Освен това работим много активно срещу трафикантите - става въпрос за международна мрежа. Над 2000 нелегални мигранти са задържани в България, в противен случай щяха да бъдат някъде из Европа. Освен това според статистиките по-малко от два процента от мигрантите идват по т. нар. източен маршрут през България или Румъния", каза Денков.

По време на третата среща на Европейската политическа общност в Гранада премиерът е получил уверение от европейски лидери, че България ще получи силна подкрепа за присъединяването си към Шенгенското пространство, ако до края на годината свърши това, което се очаква.

"Трябва просто да се справим с недоверието, може би най-вече в Австрия", коментира Денков от Гранада.