Следващата седмица ще бъде важна като послание и към обществото вътре в страната, и към нашите съюзници. С тези думи председателят на Народното събрание Росен Желязков се обърна към българските евродепутати, с които обсъди най-актуалните въпроси от дневния ред на българското членство в Европейския съюз, предава БТА.

Специални акценти са присъединяването на България към Шенген и еврозоната, както и върху изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост. Срещата в зала "Запад" на парламента е по инициатива и покана на председателя на българския парламент.

Не е тайна за всички, обясни Росен Желязков, че последните две години нанесоха значителни имиджови щети за България - от страна, лидираща процесите на Балканите, в момента отстояваме виждането "дано не ни разделят сега с Румъния". Последните две години сякаш се правят политики без да има политики, добави той.

Желязков обърна внимание, че в момента сме в един изключително важен и динамичен етап, може би най-важният от началото на 2021г., когато очакванията на обществото са стигнали до пределна търпимост. В момента имаме възможност да реализираме правителство, което ясно ще отговори на евроатлантическата ни ориентация, добави той. Председателят на парламента изрази увереност, че българските евродепутати познават добре кандидата на ГЕРБ-СДС за премиер. Номинацията на Мария Габриел дава висока степен на прогнозируемост и увереност, че програмните виждания ще се увенчаят с успех, подчерта председателят на Народното събрание.

Той увери, че осъзнава колко голяма е отговорността да се състави кабинет, защото той дава живот на парламента, възможност НС да функционира пълноценно, както дори и да се отвори конституционният дебат.

Сред приоритетите Желязков посочи еврозоната, Шенген, стабилизиране на публичните финанси, наваксване и успешно реализиране на всички проекти по Плана за възстановяване и оперативните програми, които, по думите му, са огромна възможност за реализиране на публични инвестиции в период на рецесия.

Вашата роля е огромна и всеки ден наблюдаваме вашите амбициозни заявки за повишаване ролята на България в европейския контекст, каза председателят на парламента на българските евродепутати. Има огромно значение да бъде разяснявано защо страната ни е важен член на Евросъюза, подчерта Желязков.

Той информира, че е поканил председателя на Европейския парламент Роберта Мецола да посети България. Условието за нейната визита е да има действащ парламент.