Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов съобщи на пресконференция, че на Златанов е повдигнато обвинение за длъжностно престъпление.

При обиск в кабинета му е открит бележник, от който става ясно, че той е получавал директиви как да приключват преписки на комисията срещу определени хора - "да се удари", "да не се бърза".

В няколко от бележките фигурира името на държавния глава, като в някои от тях се казва: "Плевнелиев - "недопустимо е да стане известно", „Росен Плевнелиев – сигналът е прекратен, да не се качва в интернет” . 

Часове по-късно от "Дондуков 2" разпространиха позиция, в която се казва:

"Със свое официално писмо от 19.09.2012 г. във връзка с постъпил сигнал председателят на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси е поискал от президента да представи доказателства от кой момент е предприел действия за освобождаване от длъжност в органите на управление на търговските дружества, в които е участвал преди да бъде избран за министър на регионалното развитие и благоустройството".

В отговор до комисията с писмо с изх. № 37-00-36 от 21.09.2012 г. Плевнелиев е представил доказателства, че в законоустановения срок е предприел всички необходими действия да напусне въпросните дружества. Той е предоставил всички поискани му от  документи, независимо, че те са публични и достъпни на интернет страницата на Търговския регистър.

До този момент държавният глава не е официално уведомен за решението на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, уточниха от прессекретариата.

"Всеки гражданин може сам да се убеди, че президентът няма участия в търговски дружества и няма конфликт на интереси, тъй като цялата информация за минали участия във фирми е публична от първия ден, в който е в политиката", пише още в официалното съобщение.

В него се подчертава, че държавният глава настоява цялата преписка на Комисията за конфликт на интереси по този случай да бъде публично оповестена с цел избягване на всякакви интерпретации и спекулации.