В пленарна зала един от съпредседателите на Патриотичния фронт Валери Симеонов припомни последните случаи за нападенията над лекари.

"България е изправена пред пропастта на етническа криза. Два противоположни и взаимно изключващи се свята са един срещу друг в нашата измъчена родина. Светът на бедните, но плащащи сметките си пенсионери, увисващи на самоделни примки по таваните от болести и безпаричие, и светът на озверелите крадци и насилници, безпаметно пияни след получаване на месечните детски и социални помощи", обясни той, цитиран от БНР.

Според него остава въпросът какви са причините част от циганския етнос да се превърне в рушител на държавността и законите, защото хората, които по времето на социализма преди 25 г. работели, пращали децата си на училище, давали принос в създаването на обществени блага, сега се били превърнали "в нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати, без да работят, искащи болници по болест, без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата, и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки", цитират го bTV и Медиапуп.

Симеонов добави, че е безспорен фактът, че голяма част от циганския етнос живее извън всякакви закони, правила и общочовешки норми на поведение и за тях не важали законите, а кражбата и грабежът се превърнали в начин на препитание, нарушаването на закона – норма на поведение, раждането на деца - в доходоносен бизнес за сметка на държавата, цитира го "Фокус".

По думите му второ десетилетие българското общество е подложено на зловещ политически експеримент.

"ДПС узурпира правото на единствен представител на циганския етнос, обещавайки му политическо представителство и малцинствени привилегии, без каквито и да било задължение. ДПС пропагандираше истерична омраза към българския етнос и насаждаше първобитна ксенофобия и самоизолация на турския и цигански етнос", каза още Симеонов.

Той добави, че в същото време лидерите на политическата и икономическата клика засилили връзките с диктаторския и антидемократичен режим на президента на Турция Реджеп Ердоган.

ПФ ще предприеме необходимите законодателни мерки за гарантиране на сигурността на държавните служители, както и за увеличаване на наказателната отговорност, в това число и "лишаването от свобода на наглите закононарушители и на техните покровители".

Изказването на Валери Симеонов предизвика ответната реакция на ДПС.

Лидерът на ДПС Лютви Местан настоя Симеонов да обясни дали останалите партии от мнозинството подкрепят тезата му.

"Позволихте на народен представител от тази висока трибуна да отправя ксенофобски генерализирани обвинения срещу цял един етнос. Питам, дали позициите на Симеонов се споделят от коалиционните партньори на ПФ в лицето на АБВ, РБ и ГЕРБ и дали тези обидни квалификации по отношение на президента на Турция са позиция на Бойко Борисов. Чакам отговорите", обърна се Местан към председателя на парламента Цецка Цачева, която не прекъсна нито веднъж Симеонов.

По думите му никой от парламента на европейска България не може да отправя обиди срещу държавен глава на суверенна държава, с която сме в приятелски отношения.

Депутатите спориха и по първата точка в дневния ред на Народното събрание -  новия закон за Сметната палата.
Според БСП той гилотинира сегашното ръководство и в серия процедурни хватки поискаха да поканят настоящото ръководство на Сметната палата, поискаха и пряко излъчване по националните радио и телевизия.
Тези предложения не бяха приети и БСП напуснаха залата.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Лютви Местан срещу Валери Симеонов