Днес давам обещание, че повече няма да влизам в епистоларни кореспонденции на "ваш номер-наш номер", с което и да е ВиК. Ние не сме Министерство на водите, което да отговаря и за ВиК, и за регионално, и за каквото и да било. Това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров пред bTV. Той обеща директно да сигнализира прокуратурата за нередностите.

Министърът прие с усмивка новия си прякор "Язовиро". Едно време правех едно и така ме наричаха, сега правя други неща и ме наричат с други прякори, каза Димитров

"ВиК в Дупница, Сливен и Перник трябва да бъдат най-печелившите ВиК в България, а те са пред фалит. Отидохме на Белмекен, осигурихме количества, които по водопровода ще влязат в Перник, каза Ревизоро.

В момента язовирът започва да се пълни. Когато в Перник преди 2 месеца спряха аварийното подаване на вода за Радомир, което години наред безотчетно е текло натам, за да покрие загубите в Радомир по мрежата, всички казваха "Защо нашата вода отива там?". В момента, в който сега Радомир стои, аз трябва да кажа "Спираме я за Перник, даваме я за Радомир". Не съм съгласен", заяви Димитров.

Язовир "Студена" според мен е източен неправомерно и не го е изпил министър Димов, той няма такъв корем, каза министърът

"Категоричен съм. И при него проблемът е като при всички други язовири трябва - да има разходомер. Била е издадена заповед да се намали потреблението и когато са отишли да видят дали се спазва заповедта, водомерът е бил махнат с претекст, че е чужд. В края на месеца се оказа, че ползват старото потребление. В момента ние сме издали водоползване, спрели сме всички промишлени предприятия", заяви Димитров.

"В момента промишлеността плаща цената със собствено водоползване, за да има повече питейна вода за населението и така е редно. Склонен съм да мисля, че от Топлофикация просто са пропускали крана, защото количеството е изключително незначително. "Стомана-Перник" малко повече. Аз и двете дружества ще ги глобя, но това, което ми е крайно неприятно, е, че когато имат проблем, те го хвърлят на други министерства. Глобата мисля да бъде около 2000 лв. Факт е, че когато помпиш с помпа вода, ти излиза много по-скъпо отколкото, когато идва от язовира, но не може да източиш язовир, за да изкараш хората на улицата и да ти поемат дълговете. Друг проблем е, че ние събираме вода от всички водоползватели и правим фонд, с който помагаме на същите водоползватели", посочи Емил Димитров.

Той допълни, че непрекъснато го питат "Ще спасим ли летния сезон на морето?".

"А какво правим с канализацията? На единия кмет тръбите са му на плажа, другият пуска вода, за да си отрови плажа, защото концесията не му харесва, на третия от няколко месеца канализацията изтича в морето. Като дойде лятото нали, ще дойде един чужденец да вземе проби и ще каже, че българското Черноморие не става за нищо. Всички тези кметове сега си мълчат и чакат да създадат криза лятото, за да дойде някой от София да ги оправи. Аз се чудя дали да водя кореспонденция с тях, или направо да пиша до Прокуратурата", подчерта министърът на водите.

По думите му в Дупница водопроводът, който пълни язовира, от който трябва да се захранват питейните нужди, е пробит на 29 места.