В България е по-лесно да бъдат затворени легалните фабрики, отколкото нелегалните, заяви депутатът и председател на Комисия за наблюдение на приходните агенции Емил Димитров-Ревизоро пред bTV по повод разкрития в Карнобат цех за нелегални цигари, свързан със задържания бизнесмен Миню Стайков.

"Намерихме 4 фабрики за нелегални цигари, намерихме тази, която произвежда тютюна, печатницата - огромно разкритие. В нашата комисия дойдоха главният прокурор, зам.-главният, районният и вътрешният министър и те казаха "искахте да ги хванем фабриките, хванахме ги, а сега трябва да ги пуснем, защото нямаме норма да му конфискуваме техниката", коментира Димитров.

По думите му от много години се знае, че има врата в закона.

"Ако имате два стека - ви съдят, а онзи е произвел 200 камиона и няма. Трябва да се разбере - кой ги е произвел, къде ги е продавал, огромна дейност, която предстои пред прокуратурата и накрая трябва да пуснеш този, който стои на върха на пирамидата", посочи Ревизоро.

Той заяви, че той е настоявал пред министъра на правосъдието Цецка Цачева да не се отлагат промените в Наказателния кодекс, които ще ограничат контрабандата. Той допълни, че те няма да засегнат вече заловените контрабандисти.

Депутатът показа снимки от нелегалния завод в Карнобат и посочи, че той се е намирал в "дълбока нелегалност" - под земята. Но работниците са имали всичко необходимо, като готвачи и спални помещения, за да не напускат обекта.

По повод акцията във "Винпром Карнобат" Димитров заяви, че трябва да се докаже, че през кранът без пломба тече алкохол.

"Дават някакъв кран, от който тече нещо. Покажете, че има алкохолно съдържание. Убедиха ни, че има кран без пломба, но да сложат един спиртомер и да се разбере дали това е алкохол", каза още той.

Депутатът допълни, че решението на съда да затвори фабриките за алкохол за ден е справедливо, а времето абсолютно достатъчно, за да се осъществи проверка. Той изтъкна, че работниците си правят "лоша услуга", като нападат митничарите.