Сръбският член на председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик призова днес парламента на Република Сръбска да оттегли съгласието си за държавните закони за отбраната, сигурността, правосъдието и непряката данъчна система и да прехвърли тези правомощия към Република Сръбска в рамките на следващите шест месеца, предаде Хина.

Додик и шест партии, събрани около неговия Съюз на независимите социалдемократи (СНСД), които съставят управляващото мнозинство в сръбската съставна единица, свикаха специална сесия на парламента на Република Сръбска, посветено на този въпрос.

Додик говори почти час, като заяви, че редица закони, включително тези за отбраната, Държавната агенция за разузнаване и сигурност, Държавната агенция за разследване и защита, данъчната и митническата служба и съдебната система, приети между 2003 г. и 2005 г., са всъщност неконституционни и вредят на интересите на съставната единица и затова трябва да бъдат обявени за невалидни в Република Сръбска.

Той предложи период от шест месеца, в който правителството на Република Сръбска да подготви нови закони, които да заместят отменените държавни институции.

"След като сме дали съгласието си за тях, ние също така имаме право да го оттеглим", заяви Додик, като добави, че Босна и Херцеговина е в постоянна криза и ситуацията трябва да бъде решена чрез връщане към оригиналното Дейтънско споразумение и че той ще продължи да настоява за това.

Додик в частност се противопоставя на въоръжените сили на държавно ниво и твърди, че няма нужда от тях, тъй като в случай на въоръжен конфликт те биха се разпаднали точно както някогашната Югославска народна армия. Като алтернатива той предлага намаляване на размера на настоящата армия или демилитаризация, а ако това не е приемливо, възобновяване на армията на съставната единица.

Според Додик държавният парламент е само административно-технически орган, няма законодателни правомощия и зависи изцяло от това, което парламентите на двете съставни части - Република Сръбска и Мюсюлманско-хърватската федерация - решат.

Той каза, че не е сръбски изолационист, но иска по-добро уреждане на нещата и че ако настоящите проблеми не бъдат решени чрез ново споразумение между двете единици, "Босна и Херцеговина ще се разпадне и Република Сръбска ще се стреми да напусне" така, както Великобритания излезе от ЕС.

Очаква се парламентът на Република Сръбска да обсъди предложенията на Додик в рамките на деня.