Още на правителственото заседание на 18 октомври миналата година е била одобрена кандидатурата на Петър Танев, предложен от Мария Габриел за официален посланик на Република България в Украйна. Премиерът Николай Денков обаче не е внесъл това решение в президентската институция. Това уточниха от пресслужбата на служебния премиер Димитър Главчев, а самият той коментира темата както в началото на правителственото заседание, така и след това пред журналисти. 

Пред министрите Главчев каза, че предлагат временно управляващ посолството в Киев, тъй като според него "не е работа на служебно правителство да предлага официален посланик". Относно избора на Николай Ненчев били спазени всички процедури и е избран след конкурсна процедура. 

"Направихме конкурс за временно управляващ, първо в рамките на Министерството на вътрешните работи, на който никой не се яви. След това е направен втори конкурс, на който Николай Ненчев се е явил като външен кандидат и го е спечелил", добави служебният премиер. Той отбеляза, че "абсолютно всяка буква, запетая и препинателен знак от законите и Конституцията са спазени". 

След това на журналистически въпрос дали Ненчев е бил единственият кандидат, Главчев каза, че няма яснота, но във външния конкурс ставало дума за дълга процедура и оценка на качествата, която се прави от комисия.  

Главчев изрази надежда да има редовно правителство с третия мандат и то да извърви тази процедура. "А може и следващо правителство да се наложи да го направи, защото имаме доста места, на които трябва да бъдат назначени такива извънредни пълномощни посланици", каза премиерът.

По неофициална информация за поста са се състезавали още двама кандидати. Сред тях обаче не е бил предложеният от Мария Габриел Петър Танев, който е бивш ръководител на мисията ни в Дамаск. 

През октомври миналата година тогавашният кабинет е одобрил още редица посланици като Радка Балабанова за Париж, бившият служебен външен министър Николай Милков за НАТО, Тихомир Стойчев за Лондон и др. 

Според източници на "24 часа" тези решения дошли след дълги преговори между Мария Габриел с Румен Радев. Препъни камък в разговорите било именно назначението в Украйна.

Президентът държал за там да замине Танев, въпреки че от външно неколкократно предлагали Николай Ненчев. Според член на бившето правителство от Киев реагирали остро на кандидатурата на Танев, който имал брак с рускиня (макар към онзи момент вече да били разведени). Синът на Танев, който носи същите имена и е сътрудник на евродепутата от ГЕРБ Андрей Ковачев, пък оглавил няколко кампании в подкрепа на Украйна след избухването на войната. 

Самият Денков пък заяви, че обсъжданията на дипломати са между външно министерство и президентството, като предварително съгласуване, "така че Мария Габриел си е говорила с президента по тази тема". Той добави, че през Министерски съвет не е минавало такова решение, защото не е внесено от външно министерство". 

По-рано от президентската съобщиха, че "в рамките на съгласувателната процедура за назначаването на нови български посланици през октомври 2023 г. в президентската институция са постъпили редица мотивирани от министъра на външните работи предложения. Сред тях е и предложение за назначаването на друг кандидат за извънреден и пълномощен посланик в Украйна, като държавният глава е уважил мотивите на външния министър". Уточниха обаче и че "до днес решенията на МС за назначаването на извънреден и пълномощен посланик на България в Украйна, след съгласувателната процедура от октомври 2023 г., не е внасяно в президентската институция". 

Темата беше дискутирана и от други представители на парламентарните групи в НС. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира: "Ние се научихме за всяко нещо да го наричаме скандал. Аз не виждам нищо лошо, две институции предлагат човек и едната казва защо го предлага, другата казва защо го отхвърля. Това не е скандал, а институционален спор. Г-н Ненчев е бил мой военен министър в правителството, което имахме с Реформаторския блок, така че след като е бил военен министър четири години, аз мисля, че кандидатурата му е добра."

Цончо Генев от "Възраждане" заяви: "На дипломатически език това какъв човек изпраща дадена държава казва всичко. Когато украинската държава ни прати такъв посланик в България, обиден за нас, логично е ние като държава да изпратим такова лице, каквото е този, който в момента е временно изпълняващ. Човек, назначаващ като министър лица със съмнително минало, е нормално да прати България в Украйна."

Тошко Йорданов от ИТН каза само, че според него служебният кабинет "малко си заобиколи закона".