Служебният премиер Димитър Главчев отговори на въпроси на граждани и журналисти във Фейсбук от студиото на правителствения пресцентър. Пред водещия на задочната дискусия Владислав Прелезов той засегна темите за пожарите "за политическа употреба", изненадващото назначение на Николай Ненчев за временно изпълняващ длъжността посланик в Украйна, което възмути президента Радев, искането на смяна на вътрешния министър Калин Стоянов и за помощта за Киев.

За мухлясалите фургони ще има наказан

"Към момента обстановката е спокойна, най-големият пожар около село Воден е локализиран", заяви Главчев. "Предстои, дай боже, до края на деня да бъдат преместени силите, които са там. Поздравления на пожарникарите, военнослужещите и доброволците, както и благодарност за помощта, която ни оказаха от и от Турция, и от Испания, за да може да се постигне по-бързото локализиране и успокояване на пожара", каза още служебният премиер.

Той увери, че пострадалите от пожара ще бъдат подпомогнати и компенсирани. "Всички, засегнати от пожарите, ще получат компенсациите, предвидени по закон. 1578 лева са за неотложни разходи и 2500 лева за обзавеждане. Хората, които имат щети по имотите си след пожарите, и са подали заявления за временно настаняване, получават фургони. Хубаво е, че само на едно място имат нужда от такива - в село Воден, където пламна най-големият пожар, посочи Главчев.

По думите му фургоните, които не изпълняват стандартите за живеене, няма да бъдат използвани.

"От 15 броя, само 2-3 са такива, повечето са чисто нови. Някой може да е допуснал грешка и да е изпратил негодни фургони, но той ще бъде наказан", допълни служебният премиер.

"Във ведомствените бази на МВР и МО също ще могат да се приютят засегнатите от пожарите. Наблюденията ми обаче показват, че едва ли ще искат да се възползват", заяви той.

Той призова да не се съпоставя нуждата от подслон на пострадалите от пожарите и помощта за украинските бежанци. "Те бягат от война, различни собственици на хотели са предоставили материалната си база. Приели сме да помагаме на бежанците и това се е случило по законов ред", посочи премиерът.

Той не изключи възможността пожарите да се употребят за политически цели. "Политиците, когато се появят пред камери става по-различно. Жалко ще бъде, ако се използват пожарите за политически цели. Но не изключвам такава възможност", добави още Главчев.

По думите му, когато са били във Воден, никой не им е казал, че там има нужда от фургони и подчерта, най-добре е всеки да си върши работата, без да се вдига излишен шум за това.

"Всички министри се справят добре, двама-трима - не толкова"

Всички министри се справят добре, двама-трима, може би, според мен, не толкова добре. Имена няма да споменавам, заяви още Главчев по време на живото излъчване във фейсбук.

На въпрос кого от сега действащите министри в служебното правителство би сменил, той отговори: "Може да не ми се налага никого да запазвам или да сменям. Мога да ви отговоря шеговито, дано да се разбере шегата - на първо място бих сменил външния министър. Шега, в която има и доза истина, все пак е добре някой от кариерата да бъде външен министър".

Попитан имало ли е политически лидери, които да са се опитвали да му оказват натиск, служебният министър-председател каза: "Не е имало такива. Аз си говоря с всички политически лидери, нормално е. Някой се е обаждал да запазя някого, и то по такива чисто човешки причини. С различни лидери съм говорил. Не говоря за назначения въобще, и то на доста ниски нива - на нива заместник-областни управители, ей такива неща".

"И президентът Радев не се е намесвал, а той ме е назначил. Не се е намесвал никога", допълни още премиерът.

По повод на смяната на началника на Държавния авиационен оператор, служебният премиер уточни, че това е станало по предложение на служебния министър на транспорта и съобщенията. "Иска се съгласуване от министър-председателя и то е получено. Имаше ситуация, заради която аз се съгласих на това предложение", уточни Димитър Главчев.

Няма никакви основания за смяна на вътрешния министър Калин Стоянов

"Преди изборите имаше съмнения, че Стоянов ще окаже влияние на изборите. Видяхте, изборите преминаха нормално и по правилата, всички си свършиха прекрасно работата, каза премиерът. Той подчерта, че за първи път на последните избори не се е чуло нищо за манипулации на резултат и на машини. Основната задача, за която беше избрано правителството, беше изпълнена", каза Димитър Главчев. Той потвърди, че и тогава не е имало повод да бъде сменен Калин Стоянов, сега също.

Министър-председателят изрази удовлетвореност от работата на вътрешния министър и каза, че има всекидневни наблюдения над него, особено докато обикалят районите на пожарите заедно.

Според него доставка на водни джобове за вертолетите "Кугър" е най-бързият начин за действие при масивните пожари.

"За четири такива са необходими 500 000 лева, те могат да бъдат одобрени може да се случи скоро. След това по заявка от МВР ще се отпуснат и още средства. Днес ще ми бъдат представени разчети от МВР и МО, за да работим с финансовия министър по предоставяне на помощта. Хората във Воден по-скоро искат да стоят до изгорялата си собственост, дори фургоните им да са поставени близо до домовете им", обясни Главчев.

За назнечието на Николай Ненчев за временно управляващ посолството в Киев

Служебният министър обясни назначението на Ненков с аргумента, че от две години България няма управляващ посолството ни там и бе категоричен, че спазил законовата процедура.

"Временно управляващите посланици нямат нужда от препотвърждаване и издаване на указ от президента., подчерта министър-председателят. По думите му тази практика се използва на много места в посолства, в които не може да бъде назначен извънреден и пълномощен посланик. В Украйна по понятни причини от две години не може да бъде назначен посланик, а от украинска страна поставят въпроса да има там временно управляващ", каза Главчев по повод отправените по-рано критики от президента Румен Радев.

Главчев подчерта, че абсолютно е спазена процедурата и изтъкна, че обстоятелствата в Киев не са обичайните, защото там се води война. Няма чак толкова много желаещи да отидат там за посланици, отбеляза служебният премиер и припомни, че от две години нямаме посланик в Киев.

Това е формата, която съм преценил, че трябва да бъде използвана, за да има България представител на възможно най-високото ниво, заяви Главчев. Той каза, че продължава разглеждането на кандидатури, за да бъде назначен постоянен извънреден представител в Киев, който вече по Конституция трябва да бъде изпратен с указ на президента Румен Радев. В случая няма нарушаване на правилата и на Виенската конвенция, подчерта премиерът Димитър Главчев.

Служебният министър-председател Димитър Главчев заяви, че докато е на поста, няма да бъдат изпращани български войници в Украйна. И НАТО няма намерение да изпраща войски там. Главчев отговаря днес на актуални въпроси от медии и граждани по време на живо излъчване във Фейсбук.

Няма да изпращаме български войници в Украйна

Служебният министър-председател заяви, че докато е на поста, няма да бъдат изпращани български войници в Украйна. И НАТО няма намерение да изпраща войски там.

Изпълнявам решенията на Народното събрание, стриктно се придържам към тях, въобще не ги надхвърлям, нямам такива правомощия и мандатът ми е такъв, какъвто е гласуван от Народното събрание по отношение за Украйна, заяви служебният премиер. Той подчерта, че НАТО е отбранителна организация, а не е агресивен съюз. На срещата на Върха на НАТО във Вашингтон беше потвърдено, че Украйна ще бъде подкрепяна, дотогава, докато е необходимо, докато тя иска да бъде подкрепяна срещу агресивната война на Украйна срещу нея, каза българският премиер. Той коментира, че за мир може да се говори, когато той бъде траен и устойчив, но на база международното право и устава на ООН. Тоест териториалната цялост на Украйна да бъде запазена, нейният суверенитет и граници да бъдат запазени, коментира премиерът Главчев.

Няма разговори за ресора за българския еврокомисар

Относно темата за български еврокомисар в новата еврокомисия, Главчев каза, че към момента няма разговори за разпределение на ресори, защото е твърде рано. Първо избраната за председател на еврокомисията Урсула фон дер Лайен ще поиска предложения от държавите членки, след това в режим на разговори между държавите ще бъдат сондирани мнения, обясни механизма служебният премиер. Сега започва процеса по формиране на комисията, ранен е етапът, няма такъв разговор още, заяви още той.

Готов да остане премиер, ако третият мандат не бъде изпълнен

Служебният премиере склонен да остане на поста, ако третият мандат не бъде изпълнен и страната отново трябва да бъде управлявана от служебен кабинет.

"Министерският съвет е много сериозно предизвикателство от друга страна, аз не се отказвам от предизвикателствата...и председател на НС съм бил...на всяка позиция гледам да си свърша работата както трябва", каза Главчев.

Той отново отрече лидери на партии да кадруват през служебното правителство, но призна, че е получавал обаждания с молби за някои рокади.

"Чувам разни имена, но не е имало такива политически лидери. Аз си говоря сигурно с всички политически лидери, нормално е, някой се е обаждал примерно да запазя някой и то по такива, чисто човешки причини. Не говоря за назначения въобще, а по-скоро на доста ниски нива, заместник областни управители", посочи служебният премиер Димитър Главчев.