Това заяви в интервю за БТА бившият директор на Националната ген. Кирчо Киров.

Днес Софийският военен съд го осъди на 10 години затвор при първоначален строг режим по обвинение, че е присвоил повече от 4,5 млн. лв. от НРС за 5 години, докато е бил начело на службата. Магистратите прецениха случая като "особено тежък". На подсъдимия е наложена конфискация на половината от притежаваното имущество и лишаване за 15 години от правото да заема ръководна държавна или обществена длъжност и да упражнява определена професия или дейност, свързана с материални средства. Изцяло беше уважен от съда и гражданският иск в размер на 4 720 196 лв., предявен от НРС, съобщиха от прокуратурата.

"Това дело е връх на политическата поръчка, защото то изпълнява задачата си в една особена политическа конюнктура вътре в страната, а вероятно и извън страната, касаейки необходимостта знакови личности да бъдат осъдени. Аз съм една от тях", коментира ген. Кирчо Киров.

Той обясни, че в разузнаването има неща, които не могат да получат публичен характер и не трябва да получават. Генералът изрази съжаление, че това дело нанася толкова тежък пораженчески удар върху българското разузнаване. Киров допълни, че не се чувства добре като първия осъден директор на разузнаването, но обясни, че тъй като процесът бе секретен, досега не е имал възможност да се защити публично.

"Сега ще си позволя да кажа неща, които за пръв път казвам. Това дело започна като политическо в зародиша си, като изпълнение на политическа поръчка от днешните ръководители на Националната разузнавателна служба – генерал Драгомир Димитров и генерал Георги Миленов", разкри Кирчо Киров.

Генералът уточни, че политическата поръчка е имала за цел да "удари" президента Георги Първанов в битката му за председател на БСП срещу Сергей Станишев.

"Вероятно целеше да удари и мен, тъй като се знаеше, че аз имам намерения да вляза в политиката. Политическият характер на това дело се доказа от изключително политизираната пледоария на прокуратурата в последните дни на процеса", добави Киров.

Той обаче призна, че не се чувства като жертва, а като несправедливо осъден човек, който 40 години от живота си е отдал в служба на Отечеството, честно и почтено.

Бившият директор на НРС бе категоричен, че парите, за които прокуратурата твърди, че са присвоени, са отчетни и това било видно. По думите на Киров, имало вътрешни разходни документи - отчетно-разходни документи на НРС.

"В разузнаването обаче има неща, които не могат да получат публичен характер и не трябва да получават. И аз съжалявам, че това дело нанася толкова тежък пораженчески удар върху българското разузнаване. Очаквах да ме обвинят за злоупотреба с всички бюджети на НРС за деветте години, когато я ръководих", добави Киров.

Той каза, че ще обжалва присъдата на Софийския военен съд и заключи:

"Аз вярвам в българското правосъдие, за разлика от много хора, които са се изявявали по медиите. Независимо от тази несъстоятелна присъда вярвам в правосъдието".

Прокуратурата отрича

Прокуратурата отрече делото срещу бившия шеф на разузнаването Кирчо Киров да е било политическо.

Пред журналисти обвинителят по процеса Елин Алексов коментира, че по време на съдебния процес са били уважени всички искания, които генералът и защитата му са направили. За да се запази секретността на процеса част от съдебните заседания са били провеждани извън сградата на Съдебната палата. Това е било с оглед да се запази самоличността на част от свидетелите.