На единия митинг присъства лидерът на ДОСТ Лютви Местан, а на другия – председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Едното честване бе на сдружението "19 май" и община Джебел, а другото - на ДПС, съобщиха БТА и БНР.

Причина да се състоят двете прояви днес бе решение на кмета Бахри Юмер, за да не се политизира събитието. Кметът е бивш областен лидер на ДПС, а сега е сподвижник на Лютви Местан и един от основателите на ДОСТ.

Вижте снимки >>>


ДПС привлече симпатизанти от почти всички райони в страната, които буквално заляха централният площад на Джебел. Те посрещнаха с освирквания лидера на ДОСТ Лютви Местан. Освиркан беше и кметът на Джебел Бахри Юмер.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ беше единственият, който говори на алтернативния митинг, организиран от партията.

В ДПС няма място за предатели, обяви той и призова за незабавни предсрочни парламентарни избори. Карадайъ и ръководството на ДПС бяха съпровождани с бурни аплодисменти.

В Джебел бе цялото ръководство на ДПС, Централният съвет на партията, голяма част от парламентарната група, членове на Движението от страната. Те поднесоха цветя пред паметната чешма на площад "19 май", а председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви пред присъстващите, че никой, нито отвътре нито отвън, не може да ги противопостави по пътя за правата и свободите.

Той допълни, че "без ДПС няма стабилност и сигурност в родината" и посочи, че днешната власт е станала заложник на една коалиция, "чиито съставни части в Съвета на Европа ги наричат фашистки, и от тази гледна точка за стабилността и сигурността на нашата родина, ако е нужно, час по-скоро да отидем на избори", каза още Мустафа Карадайъ.

Скандирания "ДПС!", "Единство!", "Свобода!", "Силни сме, много сме!" огласяха площада преди официално да бъде открит празника на Джебел.

Лютви Местан определи случилото се в Джебел като мръсна провокация. Това е началото и края на ДПС, каза още той. Според него партията в момента носи белезите на тоталитарна партия.

Всяка година досега тържеството бе едно, преминаваше в духа на възпоменателен митинг за жертвите от т. нар. Възродителен процес и в него активно участваше ръководството на ДПС.

С тези митинги в Джебел се отбелязват 27 години от протестите на местните жители срещу тоталитарния режим.

Честванията бяха под засиленото полицейско присъствие заради опасения от провокации между многохилядните привърженици на двете прояви.

Сред присъстващите официални лица на общоградската проява бяха посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче, кметове и заместник-кметове на побратимени на Джебел общини от Турция, представители на изселнически организации. Посланик Гьокче каза, че България е най-близката съседна страна до Турция и е приятелска и партньорска държава.

Сред официалните гости бяха и народните представители Лютви Местан, Шабанали Ахмед и Хюсеин Хафъзов, които обаче не се качиха на трибуната.
Те всички бяха освирквани от представители на ДПС, които изчакаха край трибуната да премине официалната част на общоградската проява, след което да започне и тяхната.

Въпреки напрежението заради двете чествания, до сблъсъци в Джебел не се стигна.